1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 29 elektrik santrali satış listesinde

29 elektrik santrali satış listesinde

Enerji Günlüğü - 26'sı hidroelektrik santrali olmak üzere toplam 29 enerji santrali özelleştirme programına alındı. Türkiye Petrolleri Dağıtım AŞ...

29 elektrik santrali satış listesinde

Enerji Günlüğü - 26'sı hidroelektrik santrali olmak üzere toplam 29 enerji santrali özelleştirme programına alındı. Türkiye Petrolleri Dağıtım AŞ ile TEMSAN da özelleştirilecekler listesine girdi. 

Yeni hükümetin kurulması hazırlıkları devam ederken, bir süredir yavaşlamış görünen enerji üretim özelleştirmeleri konusunda yeni bir adım atıldı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, 26'sı hidroelektrik santrali olmak üzere toplam 29 elektrik üretim santralini özelleştirme programına aldı. Söz konusu tesislerin özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırıldı.

Karara göre, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) ait Hopa Termik Santrali, Bursa Doğalgaz Santrali ve Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri (Aliağa KÇGT) Santrali ile Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Köklüce, Almus ve Yenice Hidroelektrik Santralleri ve bu santraller tarafından kullanılan taşınmazlar da (Aliağa KÇGT tarafından Sosyal Tesis olarak kullanılan alanlar hariç olmak üzere) özelleştirme kapsam ve programına girdi.

ÖYK, yine EÜAŞ’a ait Adıgüzel, Kemer, Karacaören 1, Karacaören 2, Kepez 2, Manavgat, Fethiye, Kadıncık 1, Kadıncık 2, Doğankent, Kürtün, Torul, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir, Kılavuzlu, Menzelet, Tortum, Çamlıca 1 ve Şanlıurfa hidroelektrik santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların da özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verdi.

TEMSAN VE TÜRKİYE PETROLLERİ

ÖYK, türbin üretimi yapan Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) Genel Müdürlüğü’nün Hazine'ye ait %100 oranındaki hissesinin de özelleştirme kapsam ve programına alınmasını kararlaştırdı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne bağlı TP Petrol Dağıtım AŞ'deki kamuya ait hisseler de özelleştirme kapsam ve programına alınan varlıklar arasında yer aldı. Türkiye Petrolleri ve TEMSAN hisseleri, satış suretiyle ve satışın blok satış ve/veya halka arz ve/veya varlık satışı ve/veya kiralama yönteminin uygulanması suretiyle özelleştirilmeleri de karar altına alındı.

HANGİSİ NASIL ÖZELLEŞECEK?

Özelleştirme kapsam ve programına alınan kuruluşlardan Hopa Termik Santrali, Aliağa KÇGT Santrali ve Bursa Doğalgaz Santrali “Varlık Satışı ve bu Santraller tarafından kullanılan taşınmazlar “Varlık Satışı” ve/veya “Kullanım İzninin Devri” ve/veya “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemiyle özelleştirilecek. Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Köklüce, Almus, Yenice, Adıgüzel, Kemer, Karacaören 1, Karacaören 2, Kepez 2, Manavgat, Fethiye, Kadıncık 1, Kadıncık 2, Doğankent, Kürtün, Torul, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir, Kılavuzlu, Menzelet, Tortum, Çamlıca 1 ve Şanlıurfa Hidroelektrik santralleri işletme hakkının verilmesi, bu santraller tarafından kullanılan taşınmazlar ise “İşletme Hakkının Verilmesi” ve/veya “Kullanım İzninin Devri” yöntemi ile özelleştirilecek.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler