1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB Putin’in mektubuna yanıt verecek

AB Putin’in mektubuna yanıt verecek

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin’in yazdığı Ukrayna krizi nedeniyle duyduğu endişeyi dile getiren mektubuna yanıt...

AB Putin’in mektubuna yanıt verecek

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin’in yazdığı Ukrayna krizi nedeniyle duyduğu endişeyi dile getiren mektubuna yanıt verecek.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski, Avrupa Birliği olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gönderdiği mektuba yanıt vereceklerini açıkladı.

Yanıt mektubunun Moskova’ya Avrupa kurumlarının temsilcileri tarafından ulaştırılacağını belirten Sikorski, mektupta Rus gazı için “adil” fiyat ve Ukrayna üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması koşulları üzerinde mutabakat sağlanması gerektiği vurgulanacağını anlattı.

PUTİN NELER DEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile Rusya arasındaki doğalgaz borçlarının ödenmemesinden kaynaklanan sorunlar konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin liderlerine birer mektup göndermiş, Kremlin, mektubun tam metnini aynı zamanda dünya medyasına da duyurmuştu.

Putin mektubunda, ödeme güçlüğü içindeki Ukrayna'nın doğalgazını keseceğini açıklayarak, bundan böyle Ukrayna'ya "önce öde, sonra kullan" formülüyle gaz tedarik edileceğini duyurmuştu. Ayrıca Putin, bugüne kadar kendilerinin Ukrayna’ya hep destek olmalarına rağmen Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna'yı hem işlenmemiş gıda, metal ve diğer maden kaynakları için kaynak, hem de kendi işlenmiş hazır mallarını satmak için (makine ve kimya) pazar olarak kullandığını ve bu politikalarının Ukrayna ekonomisinde 10 milyar dolarlık bir dış ticaret açığına yol açtığını kaydetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa ülkelerine doğalgaz yükümlülüklerini tamamı ile yerine getireceklerini taahhüdünde bulunmuştu. Rusya’nın ortaklarına çok dikkatli, ölçülü ve saygıyla yaklaştığını söyleyen Devlet Başkanı, “Sorun bizde değil. Sorun Ukrayna üzerinden transit geçişin sağlanması” demişti. Rusya lideri mektubunda, sorunun çözümü için acil tedbirlerin alınmasını da teklif etmişti.

PUTİN'DEN AB'YE TARİHİ MEKTUP: UKRAYNA'NIN GAZINI KESİYORUZ

Önceki ve Sonraki Haberler