1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB ülkeleri karbon ticareti gelişiyor

AB ülkeleri karbon ticareti gelişiyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi 19 ülke, şu ana kadar 500 milyon tonluk ücretsiz karbon salım izni verdi.Avrupa Komisyonu'nun dün yayınladığı...

AB ülkeleri karbon ticareti gelişiyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi 19 ülke, şu ana kadar 500 milyon tonluk ücretsiz karbon salım izni verdi.

Avrupa Komisyonu'nun dün yayınladığı verilere göre, aralarında Almanya, İngiltere ve Fransa'nın da bulunduğu AB üyesi on dokuz ülke bugüne kadar 500 milyon ton kredi değerinde ücretsiz karbon salım izni verdi. Avrupa Komisyonu, kotayı aşan şirketlerin saldıkları her bir ton karbondioksit için yaklaşık 6.80 Euro ödemelerine karar verdi.

AB Emisyon Ticareti Sistemi (EU ETS), sera gazlarının salımını engelleme ve kontrol altına alma amacıyla 12 binden fazla elektrik santrali, fabrika ve hava yolları şirketine gelecek yıl Nisan ayına kadar yıllık salınan her ton karbondioksit için izin alınması zorunluluğu getirerek emisyonlarını sınırladı.

Bu çerçevede, çelik ve çimento üreticileri gibi sanayi şirketlerine, ekolojik düzenlemelerin daha gevşek olduğu ülkelerdeki rakipleriyle rekabet güçlerini arttırmak için bu yıl yaklaşık 840 milyon ücretsiz karbon salım izni verilmesi bekleniyor.

Şirketler Şubat ayı sonuna kadar ulusal hükümetlerden ücretsiz karbon salım izni kotaarını almak zorundaydılar.

Üye ülkeler ülke içindeki tesislere ücretsiz salım hakkı veriyor ve yıl sonunda bu izinleri aşmayan tesisler, sınırları aşan tesislere artakalan miktarları satabiliyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler