1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Akdeniz suları ısınıyor

Akdeniz suları ısınıyor

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin Rum doğalgaz sondaj bölgelerinde sismik araştırmalara başlama kararına karşılık, yakın ilişkide...

Akdeniz suları ısınıyor

Enerji Günlüğü - Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin Rum doğalgaz sondaj bölgelerinde sismik araştırmalara başlama kararına karşılık, yakın ilişkide olduğu Rusya ve İsrail’le ortak askeri tatbikat düzenliyor.

Rus donanmasının Kıbrıs civarında askeri tatbikat yapması konusunda Putin'i ikna eden ve İsrail’le yakın ilişkilerini devreye sokan Rum lider Nikos Anastasiadis, Rum-İsrail ortak deniz ve hava tatbikatlarına da onay aldı.

ADADA GERİLİM ARTIYOR

Tatbikatlar pazartesi günü başladı, 6 savaş gemisiyle Kıbrıs etrafında bulunan Ruslar, denizden havaya füze fırlatacak, İsrail savaş uçakları da Kıbrıs hava sahasında uçacak. Rum Milli Muhafız Ordusu da İsrail'le ortak deniz ve kara tatbikatı yapacak. İki gün sürecek ve adada zaten varolan askeri gerilimi daha da tırmandıracak tatbikatlar, Türkiye’nin bölgedeki hareketlerine misilleme olarak değerlendiriliyor ve endişeyle izleniyor.

TÜRKİYE SEYRÜSEFER TALİMATI YAYIMLADI

Türkiye, Rumların Kıbrıslı Türkleri yok sayarak tek yanlı ilan ettiği doğalgaz bölgelerine yönelik bir Navtex, yani seyrüsefer talimatı yayımladı. Bölgedeki deniz trafiğini kontrol eden talimat pazartesi günü yürürlüğe girdi. 2 ay yürürlükte olacak talimatlarla bağlanan bölgelerde, Türkiye’nin yayımladığı Navtex’e uyma zorunluluğu var. Bu bölgeler Rumların tek yanlı ilan ettiği “münhasır ekonomik bölge” içinde yer alıyor.

Rusya ve İsrail’in askeri tatbikatları ile Türk savaş gemileri eşliğinde parsellerde başlatılan sismik çalışmalar, Rum parsellerinde sondaj yapan İtalyan-Güney Kore konsorsiyumunu tedirgin ediyor.

TÜRKİYE GÜNEY KIBRIS MEB'DE DOĞALGAZ ARIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler