1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Akfen Holding’in cirosu ilk yarıda yüzde 33 arttı

Akfen Holding’in cirosu ilk yarıda yüzde 33 arttı

Enerji Günlüğü - Akfen Holding'in cirosu ilk yarıda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) ise yüzde...

Akfen Holding’in cirosu ilk yarıda yüzde 33 arttı

Enerji Günlüğü - Akfen Holding'in cirosu ilk yarıda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) ise yüzde 99 artış gösterdi. Firma 

Akfen, 2013 yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre holdingin cirosu geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33, FAVÖK'ü yüzde 99, FAVÖK marjı ise 13 puan artış göstererek yüzde 39,6'ya ulaştı.

İDEAL ENERJİ’NİN SATIŞI KARLILIĞI ARTTIRDI

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, yılın ilk 6 ayında portföyünde 5 hidroelektrik santrali (HES) bulunan İdeal Enerji'nin Alman Yatırım Fonu Aquila'ya satışının karlılığın artmasında katkısı olduğunu belirterek, bu satıştan 30,7 milyon lira kar elde ettiklerini kaydetti.

Faaliyetlerindeki ciddi büyümeye ve HES'lerdeki hisse satış karlarına rağmen mayıs ayında kurlarda yaşanan artışın giderlerinin artmasına neden olduğunu aktaran Güçsav, kur farkı nedeniyle giderde görünen artış sonucunda da 2013 yılının ilk 6 ayını 162 bin lira zarar ile kapattıklarını dile getirdi.

AKTİF BÜYÜKLÜK 2,5 MİLYAR DOLAR

Bağlı ortaklıkları ve öz kaynak yöntemiyle konsolide ettikleri iştiraklerinin tümü dikkate alınarak bakıldığında cirolarını dolar bazında yüzde 21 artış ile 285 milyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Güçsav, FAVÖK'ün yüzde 27 artış ile 89,5 milyon dolar, aktif büyüklüğün ise 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizdi. 

BU YIL 3 HES DEVREYE ALINACAK

Yatırım programlarına uygun şekilde HES santrallerini ticari enerji üretimi için devreye almaya devam ettiklerini vurgulayan Güçsav, "Haziran ayında enerji üretimine başlayan Gelinkaya HES ile birlikte Sekiyaka ve Doruk HES'ler bu sene içinde, Doğançay HES ise 2014 başında enerji üretimine başlayacak. Halen 142 MW kurulu güce sahip 8 HES enerji üretimine devam etmektedir. İnşaatı devam eden 3 santralimizin de tamamlanmasıyla 2014 yılında 204 MW kurulu güce sahip 11 HES'lik bir portföye ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.

MERSİN DÇS İÇİN EPC İHALESİ YAPILDI

Güçsav ayrıca şunları söyledi; “Mersin’de yapımına başlanacak olan, kurulu gücünü 570 MW'tan 1.148 MW'a artırmak üzere EPDK'dan ön onayı alınan Mersin Doğalgaz Çevrim Santrali ile ilgili projemizde teknik danışman olarak atanan Tractebel firması, banka fizibilite çalışması kapsamında Elektrik ve Doğalgaz Piyasası raporunu ve ayrıca konsept tasarım çalışmalarını tamamlamış olup, kendileriyle imzalanan sözleşme uyarınca ikinci faz işler kapsamında olan EPC ihalesi yapılmıştır. İhale değerlendirmeleri Tractebel ile birlikte devam etmektedir. İhalenin önümüzdeki günlerde tamamlanması hedeflenmekte olup sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır. Projenin yatırım büyüklüğü yaklaşık 900 milyon dolar olarak planlanmaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler