1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Altunordu: Türkiye RES yatırımları yeterli olgunluğa ulaştı

Altunordu: Türkiye RES yatırımları yeterli olgunluğa ulaştı

Enerji Günlüğü - GES Yenilenebilir Enerji Ltd Sti. Ülke Müdürü Aydın Altunordu, Türkiye enerji pazarının artık enerji yatırımları bakımından özellikle...

Altunordu: Türkiye RES yatırımları yeterli olgunluğa ulaştı

Enerji Günlüğü - GES Yenilenebilir Enerji Ltd Sti. Ülke Müdürü Aydın Altunordu, Türkiye enerji pazarının artık enerji yatırımları bakımından özellikle rüzgar santralleri yatırımları açısından yeterli olgunluğa ulaştığını söyledi.

İngiliz yatırım firması 3i Holding iştiraki olan Global Energy Services Türkiye Ülke MüdürüAydın Altunordu, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada Türkiye enerji pazarının artık enerji yatırımları bakımından özellikle rüzgar santralleri yatırımları açısından yeterli olgunluğa ulaştığını söyledi.

İSTANBUL ÖNEMLİ BİR RÜZGAR ŞEHRİ

Türkiye pazarının olgunluk seviyesi ve büyüme potansiyelinden dolayı, müşterilerine daha yakın olabilmek amacıyla İstanbul’da yeni ofislerini açtıklarını belirten Altunordu, İstanbul’da ofis açma kararlarının gerekçesini şu şekilde ifade etti:

" İstanbul’da ofis açma kararımızın gerekçesi, birçok rüzgar türbin imalatçısı (OEM) firmasının merkezinin İstanbul’da olması ve İstanbul’un gerek Türkiye gerek bölge için en önemli rüzgar şehri olmasıdır. 2014 öncesinde, türbin imalatçısı müşterilerimizle Genel Merkezimiz üzerinden çalışmıştık. Bu müşterilerimizin de son yıllarda büyümesi ve yerel - bölgesel faaliyetlerini İstanbul’a kaydırmaları ile artık onlara burada daha yakın olmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz.”

TÜRKİYE’DE 150 MW REFERANS

2009 yılından bu yana türbin kurulumu ve işletme-bakımda 150 MW’ın üzerinde referans ile GES olarakTürkiye pazarında yer aldıklarına dikkat çeken Altunordu, Türkiye’de şirketin 2011‘den beri özellikle Gamesa adına muhtelif kurulum ve işletme&bakım (O&M)işi gerçekleştirdiğini, 2013 yılında bir kurulum projesini de Alstom için tamamladığını ifade etti.

Altunordu GES'in Türkiye ofisiyle rüzgarda verdiği türbin kurulum, BOP (türbin hariç rüzgar santralinin tüm elektrik-mekanik ve inşaat işleri) ve kanat müdahale - tamir hizmetleriyle pazardaki mevcudiyetini güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı. Güneş enerjisi pazarı için de anahtar teslimi taahhüt - EPC hizmetleri verdiklerini kaydeden Altunordu, "Rüzgarda, global ana müşterilerimiz olan türbin imalatçılarını (OEM) desteklemek üzere kendi türbin montaj ekiplerimizi kurmayı planlıyoruz. OEM’lere büyük önem veriyoruz, zira global başarılarımızı onlarla uzun süreli işbirliğimize ve sakadat prensibimize borçluyuz. OEM’ler ile mevcut olan O&M sözleşmelerimizi uzatmak ve önümüzdeki yıllarda yenilerini eklemek istiyoruz” dedi.

HATAY’DA 57 MW’LIK TESİS ANLAŞMASI

Yakın zamanda Acciona ile Hatay bölgesinde 57 MW lık bir tesisin işletme ve bakım sözleşmesini imzaladıkları bilgisini veren Altunordu, üç yılın sonunda, yerel olarak faaliyet gösteren global bir şirket olarak Türkiye pazarında da lider olmak istediklerini söyledi.

Bugün hizmet vermekte oldukları 150 MW ‘lık projelerinde müşterilerini memnun edecek kadar kaynağa sahip olduklarını ve 2015 ‘den itibaren büyüyerek gerek O&M sözleşmeleri gerek yeni kurulum taahhütleri için daha fazla yerel personel istihdam edeceklerini ifade eden Altunordu, İzmir, Aydın, Kırklareli ve Hatay bölgelerinde yerel rüzgar santrali uzman personellerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

ANA FELSEFEMİZ YEREL EKİPLERİ KULLANMAK

Altunordu, “Pazarda gerçekten uzmanlaşmış teklifler alabilme ve daha sonrasında sahada profesyonel hizmet alabilme konusunda problemler olduğunun farkındayız. OEM’ler de piyasada tecrübeli ve sertifikalı teknisyen eksikiğinden yakınmaktalar. Küresel ölçekte bilgi birikimimiz ve bilgi havuzu imkanımızı kullanarak bu birikimi yerel ekiplerimize aktaracağız ve GES global organizasyonlarındaki eğitim imkanlarını kullanacağız. Buradaki yeni ekibimizi destekleyecek, İspanya’da çok güçlü montaj ekiplerimiz ve Almanya’da çok büyük kanat servis ve tamir ekiplerimiz mevcut. Ana felsefemiz buradaki projelerimizde yerel ekiplerimizi kullanmaktır. Diğer yandan, belli başlı konularda yerel işbirlikleri de yapacağız.” dedi.

Rüzgar ve güneş değer zincirindeki tüm hizmetleri sunan teknik bir taahhüt ve hizmet firması olan firmalarının genel merkezinin İspanya’da bulunduğunu ve global organizasyonunun 5 satış bölgesine ayrıldığını ifade eden Altunordu, GES Türkiye’nin, yönetim merkezi Hamburg olan Avrupa Bölgesine bağlı olduğu söyledi.

ÇEVRE ÜLKE PAZARLARI TÜRKIYE’DEN YÖNETİLECEK

Çevre ülke pazarlarını da Türkiye üzerinden yöneteceklerine dikkat çeken Altunordu, diğer ülkelerin Orta Doğu bölgesinde rüzgar ve güneş enerjisine ilgileri önem kazandıkça ve türbin imalatçıları bölgedeki projelerini daha çok Türkiye üzerinden yönetmeye başladıkça, müşterilerinin taleplerini karşılamak üzere yerel ekiplerini kullanacaklarını söyledi. Son dönemlerde, Mısır, İsrail, Yemen, Umman ve diğer Orta Doğu ülkelerinden çeşitli teklif talepleri aldıklarını ve bu projelerle ile ilgili çalışmalarında global kapasitelerine göre en iyi stratejiyi ve en uygun kaynak yönetimini göz önünde bulundurduklarını da sözlerine ekledi.

DÜNYA RÜZGAR YATIRIM HİZMETLERİNİN % 6’SI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şimdiye kadar 35’ten fazla ülkede çalıştıklarını, şu anda yerel kadroları ile 20 ülkede ofislerinin bulunduğunu ifade eden Altunordu, bu ülkeleri İspanya, Portekiz, İtalya, Fransa, Almanya, Polonya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Fas, Mısır, İngiltere, A.B.D., Meksika, Şili, Uruguay, Kanada, İrlanda ve Türkiye olarak sıraladı.

Altunordu, “GES global olarak şimdiye kadar toplam 21.500 MW lık türbin montajı ve 11.000 MW lık BOP (türbin hariç rüzgar santralinin tüm elektrik-mekanik ve inşaat işleri) gerçekleştirmiştir. Bu miktar yaklaşık olarak dünya toplamının %6 sına tekabül etmektedir. Buna ilaveten rüzgarda elimizde toplam 13.600 MW’lık İşletme & Bakım (O&M) Sözleşmesi bulunmaktadır. Kanat servisinde geçmiş performansımız ise 160.000 adet hasara müdahale ve 30.000 adet kanat tamiri içermektedir.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler