1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Bali: Elektrik fiyatları hızlı artacak

Bali: Elektrik fiyatları hızlı artacak

Enerji Günlüğü - IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, uzun süredir baskı altında tutulduğu için elektrik fiyatlarında yüksek artış beklendiğini...

Bali: Elektrik fiyatları hızlı artacak

Enerji Günlüğü - IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, uzun süredir baskı altında tutulduğu için elektrik fiyatlarında yüksek artış beklendiğini belirterek, girişimcileri güneş santrali kurmaya çağırdı.

IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali yatığı açıklamada geçtiğimiz 10 yılda elektrik fiyatlarında yıllık ortalama yüzde 7.5 civarında artış yaşandığını belirtti.

İşletmelerin de hesaplarını bu veriler üzerinden yaptığını ifade eden Bali "Ama rakamlar uzun süredir baskı altında tutulduğu için şimdi beklenti çok daha yüksek. Rakamların daha da artması kaçınılmazdır" dedi.

GÜNEŞ YATIRIMLARI ARTACAK

Enerjide dışa bağımlılığın ve maliyetlerin azaltılması konusunda güneş enerjisinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bali şöyle dedi:

"Ticari işletmeler için şebekeden mümkün olduğunca az elektrik satın alarak iç tüketim ihtiyaçları için kendi elektriklerini üretmeleri çok yakın bir gelecekte kârlı bir alternatif olacaktır. Bu sayede hem uzun dönem istikrarlı ve düşük maliyetli elektrik fiyatlarından faydalanarak dağıtım şirketlerine olan bağımlılıklarını azaltabilirler hem de elektrik artış fiyatlarından daha az etkilenirler."

Daha önce önlerini görmek için kendilerini rölantiye alan 400’e yakın GES yatırımcısıyla yoğun bir temas içinde olduklarını ifade eden IBC Solar Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, "Çok yakında pek çok işletme, kendi enerji ihtiyacını karşılamak ve fiyat artışlarından etkilenmemek için GES’e yatırım yapacaktır" dedi.

GES HER ZAMAN KÂRLI BİR YATIRIM

GES yatırımcılarını dikkatli olmaya çağıran Bali, girişimcilere şöyle seslendi:

"GES, çok ucuz bir yatırım değil. Geri dönüşü de bugünün koşullarında en az 5,5 - 6 yıl. Dolayısıyla tesis kurulurken, panelinden invertörüne, kullanılacak kablodan taşıyıcı ayaklara kadar hepsinin garanti altında olması çok önemli. Doğru bir yatırım, işletmelere kârı da beraberinde getirir. Önümüzdeki 20 yıl boyunca kullanılacak düşük maliyetli elektrik için GES’e yatırım yaparak işletmelerin kendini güvenceye alması mümkün. Güneş enerjisinden 1kWh elektrik üretmenin maliyeti 7 Euro Cent’tir. Önümüzdeki 20 yıl boyunca elektrik fiyatlarının her yıl ortalama yüzde 7,5 oranında artacağı öngörülürse, GES ile kendi iç tüketimini karşılamak her zaman için karlı bir yatırım olacaktır. Kaldı ki bugünün belirsiz ortamında ve artışların hesaplanamadığı bir dönemde yatırımcının kendini güvenceye almasının belki de tek yolu GES’e yatırım yapmaktır. Yatırım dönüş süresinden sonraki 20 – 25 yıl boyunca GES sayesinde neredeyse sıfır maliyetli elektrik kullanma imkanı tereddütsüz değerlendirilmelidir."

30 YILLAT TECRÜBEYLA SORUNSUZ GES

Almanya merkezli IBC SOLAR, 32 yıldır, başta Almanya olmak üzere dünyanın 55 ülkesinde güneş enerjisi santralleri kuruyor. Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, "1982 yılında, IBC SOLAR’ın ilk santrallerini kurup güneşten elektrik elde ettiği bir dönemde faks makinesi bile yoktu, biz teleksle haberleşiyorduk" dedi.

Hayri Bali, uzun yıllara dayanan tecrübelerine dayanarak, GES kurulumları konusundaki iddialarını da şu sözlerle ortaya koydu:

"Biz kurduğumuz santrallerin altına imzamızı atarız. Bakım ve Onarım sözleşmesi kapsamında, sistemin sürekli performans takibini de üstlenir, sözleşme gereği ayrıca, periyodik teknik bakım ve kontrollerle sistemin sorunsuz çalışmasını güvencemiz altına alırız."

Önceki ve Sonraki Haberler