1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çantacılara çıkış yolu: Ver lisansını al teminatı

Çantacılara çıkış yolu: Ver lisansını al teminatı

Enerji Günlüğü – Yeni Elektrik Piyasası Kanunu, mevcut üretim veya otoprodüktör lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel...

Çantacılara çıkış yolu: Ver lisansını al teminatı

Enerji Günlüğü – Yeni Elektrik Piyasası Kanunu, mevcut üretim veya otoprodüktör lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilere başvurularından vazgeçip teminatlarını geri almanın yolunu açtı. Böylece EPDK, sektörde "çantacı" tabir edilen, aslında yatırım yapacak gücü olmadığı halde, geçmişte lisans almış kişilerin teminatlarını alarak sektörden sessiz sedasız çekilmelerine imkan tanınmış oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 9 uncu maddesinin konuyla ilgili olan üçüncü fıkrasına vurgu yapıldı. Düzenlemenin ilgili kısmı, “Üretim veya otoprodüktör lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir ay içerisinde Kuruma başvurmaları hâlinde lisansları veya başvuruları sonlandırılarak teminatları iade edilir” ifadelerine yer veriliyor. Açıklamada ayrıca, yapılmayan elektrik yatırımları için de son günün, 30 Nisan, yanı bugün olduğu bilgisine de yer verildi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş daha önce basına verdiği demeçte, ilgili düzenlemeyi “köprüden önce son çıkış olarak değerlendirmişti. Köktaş ayrıca, son çıkışı değerlendirmeyenleri ağır yaptırımlar beklediği uyarısında da bulunmuştu. Buna göre, lisansı iptal edilen bir şirketin yönetim ve denetim kurulunda yer alan isimler ve şirkette yüzde 10'dan fazla pay sahibi olanlar üç yıl boyunca piyasada yasaklı olacak.

Çantacılar, görece düşük olan teminatı yatırım lisans edindikten sonra, finansman sağlayacak ortak ya da alıcılara bu lisansı devrederek para kazanma mantığıyla hareket ediyordu. Yeni düzenleme ise çantacıları, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın sözleriyle "çantalarını da alarak sektörden uzaklaşmak zorunda" bırakıyor.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler