1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Doğanlı HES ÇED raporu halkın görüşüne sunuldu

Doğanlı HES ÇED raporu halkın görüşüne sunuldu

Enerji Günlüğü - Hakkari Çukurca'da kurulacak, 471 MW'lik toplam kurulu güce sahip 3 ayrı hidroelektrik santralinden oluşan Doğanlı HES Projesi'nin Çevresel...

Doğanlı HES ÇED raporu halkın görüşüne sunuldu

Enerji Günlüğü - Hakkari Çukurca'da kurulacak, 471 MW'lik toplam kurulu güce sahip 3 ayrı hidroelektrik santralinden oluşan Doğanlı HES Projesi'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu halkın görüşüne açıldı.

Çevresel Etki Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, DC Hidro Enerji Üretim AŞ tarafından Hakkari ili Çukurca ilçesinde yapılması hedeflenen 3 ayrı Hidroelektrik Santralı (HES) için hazırlanan ÇED raporları halkın görüşlerine açıldı.

Projeye ÇED olumlu kararı verilmesi halinde DC Hidro Enerji'nin EPDK’dan önlisans talep etmek üzere projenin imar planını onaylatması, ön proje onayı alması, bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları için başvuru yapması da gerekecek. Firma, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını sunap yapı ruhsatını aldıktan sonra ise lisans başvurusunda bulunacak.

Doğanlı HES Projesi kapsamında kurulacak HES projeleri şöyle:

1) Zap Suyu uzerinde 118 MWe/120,6 MWm kurulu gücünde Doğanlı I Barajı ve HES

2) Cemilkatlı Deresi üzerinde 39 MWe/40 MWm kurulu gücünde Doğanlı II Barajı ve HES

3) Zap Suyu üzerinde 314 MWe/316 MWm kurulu gücünde Doğanlı III Barajı ve HES.

Proje kapsamında Malzeme Ocakları, Konkasör Tesisi ve Beton Santrali de inşa edilecek. Ekonomik ömrü 50 yıl olarak öngörülen projenin inşaat süresi yaklaşık olarak 4 yıl olarak tahmin ediliyor.

Doğanlı 1 - Doğanlı 2 - Doğanlı 3 Barajı ve HES projelerinin 2010 birim fiyatlarına göre toplam keşif bedeli yaklaşık 1 milyar 258 milyon lira, toplam tesis bedeli ise yine yaklaşık 1 milyar 450 milyon lira olarak hesaplandı. Toplam proje bedeli 1 milyar 664 milyon lira, toplam yatırım bedeli ise yaklaşık 2 milyar lira seviyesinde tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler