1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. Elektrik şirketlerine savunması alınmadan ceza yok

Elektrik şirketlerine savunması alınmadan ceza yok

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik şirketleri hakkında açılacak soruşturmalarda işe şirketin yazılı savunmasını alarak...

Elektrik şirketlerine savunması alınmadan ceza yok

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik şirketleri hakkında açılacak soruşturmalarda işe şirketin yazılı savunmasını alarak başlayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaptı.

28 Ocak 2003 tarihli ve 25007 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin bazı maddelerinde, Kanunlar'a yapılan atıflar, sonradan çıkarılan Kanun'lar olarak güncellendi.

Yönetmeliğin 14'üncü maddesinin yeni hali ise şöyle belirlendi:

“Madde 14 – Yapılan denetimlerde, ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık tespit edilmesi halinde, bu Yönetmeliğin Üçüncü Bölümünde yer alan hükümler çerçevesinde işlem yapılır ve gerektiğinde fiilin niteliğine göre Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırım ve cezalar uygulanır."

Aynı Yönetmeliğin 21'inci maddesi de şu şekilde değiştirildi:

"Madde 21 – Kurul, soruşturma dosyası üzerinde yapacağı inceleme neticesinde kararını verir.

Soruşturma raporunda ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık tespit edilmiş olması ve bu tespitin Kurul tarafından da sabit görülmesi halinde, hakkında soruşturma yapılan tüzel kişiye Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırım ve cezalar uygulanır.

Kurulca uygulanan yaptırımın süre verilerek mevzuat hükümlerine aykırılığın giderilmesinin ihtar edilmesi şeklinde olması halinde, yapılan ihtar üzerine ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığın verilen süre içinde düzeltilip düzeltilmediği Daire Başkanlığı tarafından tespit edilerek Başkanlığa bildirilir. Başkan, konuyu Kurul gündemine öncelikle alır.

Yapılan ihtar üzerine ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığın verilen süre içinde düzeltilmiş olması halinde Kurul, yapılmakta olan soruşturmanın sona erdirilmesine karar verir.

Verilen süre içinde ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığın tam olarak düzeltilmemiş olması halinde ise Kurul, Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırım ve cezaların uygulanmasını kararlaştırır."

SAVUNMA ALINMADAN KURUL'A SEVK YOK

Yönetmeliğin 23'üncü maddesi başlığıyla birlikte yeniden düzenlendi. Buna göre, elektrik şirketleri hakkında açılacak soruşturmalarda, ilgili Daire başkanı işe yazılı savunma alarak başlayacak. İlgili şirketten en geç 15 gün içinde savunma yapması istenecek. Soruşturmayı yürüten Daire Başkanı kendi görüşüyle savunmayı bir arada Kurul'a sunacak. Kurul, mevzuata aykırılık bulunması halinde, kanun'da gösterilen cezaları verecek.

Söz konusu düzenlemeyle ilgili maddenin yeni hali de şöyle:

"Soruşturmaya doğrudan yazılı savunma alınarak başlanması

Madde 23 – Elektrik piyasasında faaliyette bulunan tüzel kişilerin ilgili mevzuat hükümlerine aykırı faaliyet ve işlemlerinden bu Yönetmelikte düzenlenen ön araştırma prosedürüne ve soruşturma raporu düzenlenmesine gerek olmayacak derecede açık olduğu Kurul tarafından belirlenenler için, soruşturmaya Daire Başkanlığı vasıtasıyla ilgili tüzel kişiye on beş günden az olmamak üzere uygun bir süre verilerek yazılı savunması alınmak suretiyle başlanır. Daire Başkanı, ilgili tüzel kişinin yazılı savunmasını, kendi görüşüyle birlikte Başkanlığa sunar. Başkan, konuyu Kurul gündemine öncelikle alır.

Kurul, yazılı savunma ve konuya ilişkin Daire Başkanlığı görüşünü inceleyerek kararını verir. İlgili mevzuat hükümlerine aykırılığın Kurul tarafından sabit görülmesi halinde, hakkında soruşturma yapılan tüzel kişiye Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırım ve cezalar uygulanır.

Kurulca uygulanan yaptırımın süre verilerek mevzuat hükümlerine aykırılığın giderilmesinin ihtar edilmesi şeklinde olması halinde, yapılan ihtar üzerine ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığın verilen süre içinde düzeltilip düzeltilmediği Daire Başkanlığı tarafından tespit edilerek Başkanlığa bildirilir. Başkan, konuyu Kurul gündemine öncelikle alır.

Verilen süre içinde ilgili mevzuat hükümlerine aykırılığın tam olarak düzeltilmemiş olması halinde Kurul, Kanunun 16 ncı maddesinde öngörülen yaptırım ve cezaların uygulanmasını kararlaştırır." 

DOĞALGAZDA SORUŞTURMALAR YAZILI SAVUNMAYLA BAŞLAYACAK

Önceki ve Sonraki Haberler