1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK: Lisanssız elektrikte başvurular durmayacak

EPDK: Lisanssız elektrikte başvurular durmayacak

Enerji Günlüğü - EPDK, lisanssız elektrik üretimi başvurularının durdurulmayacağını, bu konudaki mevcut işleyişin de değiştirilmeyeceğini açıkladı.Enerji...

EPDK: Lisanssız elektrikte başvurular durmayacak

Enerji Günlüğü - EPDK, lisanssız elektrik üretimi başvurularının durdurulmayacağını, bu konudaki mevcut işleyişin de değiştirilmeyeceğini açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamada, elektrik piyasasında lisanssız üretim faaliyetinin 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve bu Kanuna dayalı olarak hazırlanan ilgili mevzuat kapsamında yürütüldüğü hatırlatıldı.

Lisanssız elektrik üretimine yönelik başvuruların, TEİAŞ ve dağıtım şirketleriyle OSB dağıtım lisansı sahibi organize sanayi bölgelerine yapıldığına işaret edilen açıklamada "Başvurular ilgili mevzuatta yer alan usul ve esaslara göre değerlendirilmektedir" denildi.

21 dağıtım bölgesi ve OSB dağıtım lisansı sahibi Organize Sanayi Bölgeleri için tahsis edilen ve edilebilecek bağlanabilir lisanssız üretim kapasitelerinin trafo merkezi bazında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında yayımlandığına işaret edilen açıklamada "Ayrıca, lisanssız elektrik üretimine dair Başvuru Aşamasında, Değerlendirme Aşamasında, Çağrı Mektubu Almaya Hak Kazanan ve Geçici Kabulü yapılan (işletmeye giren) üretim tesislerine ilişkin bilgiler, her bir dağıtım şirketinin internet sayfasının (lisanssız üretim) başlığı altında yayımlanmakta ve söz konusu bilgiler her ayın yirmi beşinci gününe kadar güncellenmektedir. Söz konusu bağlanabilir kapasitenin ilgili şebeke şirketlerinin internet sayfalarında yayımlanmasına devam edilecektir" denildi.

Lisanssız elektrik üretimine ilişkin şebeke işletmecilerince yapılan uygulamaların Kurum tarafından yakından izlendiğini vurgulayan EPDK ayrıca, lisanssız elektrik üretimine yönelik uygulamalar konusunda bazı yeni düzenlemelere hazırlanıldığı yönündeki söylentileri de yalanladı.

Bu çerçevede, lisanssız elektrik üretimine ilişkin uygulamalara yönelik olarak (1) Başvuruların durdurulması; (2) Lisanssız üretim tesisinden üretilecek elektriğin tamamının tüketileceği durumlar için farklı düzenleme yapılması; (3) Lisanssız üretim tesisi ile eşleştirilen elektrik tüketim aboneliği için belli bir tüketim limiti getirilmesi; (4) İlgili yönetmelik ve tebliğ kapsamında mevcut piyasa yapısının tasarım ve işleyişini değiştirecek nitelikte herhangi bir düzenleme yapılması gibi konularda kurum gündeminde herhangi bir çalışma bulunmadığı vurgulandı.

Önceki ve Sonraki Haberler