1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. GAP kapsamında HES`ler büyük potansiyele sahip

GAP kapsamında HES`ler büyük potansiyele sahip

Enerji Günlüğü - GAP kapsamında kamu ve özel sektör tarafından yapılması planlanan 17 HES tamamlandığında 40 milyar kWh elektrik üretilecek.Devlet...

GAP kapsamında HES`ler büyük potansiyele sahip

Enerji Günlüğü - GAP kapsamında kamu ve özel sektör tarafından yapılması planlanan 17 HES tamamlandığında 40 milyar kWh elektrik üretilecek.

Devlet Su İşleri (DSİ) resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, GAP'ta yer alan HES projeleri tamamlandığında 40 milyar kWh elektrik üretimi mümkün hale gelecek.

GAP kapsamında bulunan Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve İlçeleri, Şırnak ve İdil İlçesi ile Siirt ve İlçelerinde, planlanmış olan 17 hidroelektrik santrali bulunuyor. Bunların toplam kurulu gücü 7.283 MW ve toplam enerji üretim potansiyelleri 26.803,45 GWh dir.

Bugün için bu projelerin 2.000 MW toplam kurulu gücündeki 3 adeti (Ilısu Barajı, Silvan Barajı, Koçali Barajı) inşa halinde, 270 MW toplam kurulu gücündeki 2 adeti (Büyükçay Barajı ve Cizre Barajı) planlama aşamasında, geri kalan 5.614 MW toplam kurulu gücündeki, 21 milyar kWh elektrik üretim potansiyeline haiz 12 adeti ise işletmede bulunuyor.

GAP Projesi kapsamındaki işletmedeki HES projelerinin üretimi ülkemizdeki HES'lerin üretiminin yaklaşık % 30’una ve tüm elektrik üretim potansiyelimizin ise yaklaşık % 10’una karşılık geliyor.

ÖZEL SEKTÖR HES YATIRIMLARI

GAP kapsamında bulunan iller içerisinde GAP projesi kapsamı dışında özel sektör tarafından 6446 sayılı Kanun kapsamında yürütülmekte olan projeler de bulunuyor. Bu projelerin bugün için 554 MW toplam kurulu gücündeki 21 adeti işletmede, 1.224 MW toplam kurulu gücündeki 12 adeti inşa halinde ve 1.967 MW toplam kurulu gücündeki 47 adeti ise planlama aşamasında bulunuyor.

Bu projelerle birlikte GAP bölgesinde toplam 11.000 MW potansiyel ile yaklaşık 40 milyar kWh elektrik üretimi HES’lerden sağlanabilecek.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler