1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş yatırımları için TR daha çekici

Güneş yatırımları için TR daha çekici

Enerji Günlüğü - Türkiye, ülkelerin yenilenebilir enerji alanındaki yatırım yapılabilirliğini gösteren Ernst & Young Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği...

Güneş yatırımları için TR daha çekici

Enerji Günlüğü - Türkiye, ülkelerin yenilenebilir enerji alanındaki yatırım yapılabilirliğini gösteren Ernst & Young Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi'nde bir basamak yükselerek 17'inciliğe oturdu.

Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY’nin hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre, enerji depolaması, sektördeki şirketler için bir diğervarlık alanı haline gelirken hükümetlerin enerji alanındaki proaktif yaklaşımları pazarı olumlu etkiliyor.

Yatırımcılar için, enerji depolaması alanındaki fırsatları ve iş modellerini net bir şekilde görebilmenin yakın zamana kadar zor olduğuna dikkat çeken rapor, günümüzde bu durumun değiştiğine dikkat çekiyor. Buna göre depolama enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen şirketler için varlık gösterilecek bir alan olarak daha fazla öne çıkmaya başladı.

EY Türkiye Enerji Sektörü Lideri Ethem Kutucular, enerji arz güvenliği için önemli bir araç olan depolama sistemlerinin Türkiye'de de gelişmesi için ihtiyaçların doğru tespit edilerek bu alana giriş yapmak isteyen yatırımcıların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Kutucular, ayrıca yatırımcılar tarafından hedef pazarların ve uygun iş modellerinin belirlenmesinde alınacak desteğin sürdürülebilir bir piyasa yaratmada önemli olduğunu belirtti.

Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne göre, hâlihazırda kendisini kanıtlamış depolama teknolojilerinin mevcut olduğu pazarda depolama maliyetleri düşüş seyri gösteriyor. Kutucular, enerji depolamasının uzun vadeli ve öngörülebilir gelirler üretecek bir alan olarak görülmeye başlanması gerektiğinin altını çiziyor.

TÜRKİYE 17'İNCİ SIRAYA YÜKSELDİ 

Yenilenebilir enerji için Ulusal Eylem Planı’nı açıklayan Türkiye bu yıl endekste bir basamak yükselerek 17. sırada yer aldı. Geçen yıl 18. sırada yer alan Türkiye’nin sıralamadaki bu yükselişini 2023 yılı için belirlediği 61 GW’lık yenilenebilir enerji kapasite hedefi sağladı.

Türkiye’nin 61 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin yarısına yakın kısmını hidro-elektrik dışı kaynaklardan sağlama hedefi,daha uzun vadeli bir öngörülebilirlik sağladı. Raporda Mayıs ayında 3GW’lıkrüzgar enerjisi kapasitesi için 42GW’tan fazla projenin önlisans için başvuruda bulunmasına da dikkat çekildi.

İLK 3 SIRADA ABD, ÇİN VE ALMANYA VAR

EY’nin Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nde ilk üç sırada Çin, ABD ve Almanya yer alıyor. Yenilenebilir enerjide hedeflerin belirlenmesinde ve üretim kapasitelerinin rekabetçi ihalelerle değerlendirilmesinde devletlerin daha proaktif bir şekilde hareket etmeleri, Akdeniz bölgesindeki ülkelerin sıralamasını olumlu yönde etkiliyor.

Endekse göre Hindistan bir kademe yükselerek Japonya’nın yerine 4. sıraya çıkmış durumda. Bunda Hindistan’ın boru hattı projeleri ve kur riskini azaltmaya yönelik çalışmaları ile büyük çaplı enerji tüketicilerine yenilenebilir enerji kullanma zorunluluğu getirilmesi gibi faktörler etkili oldu.

ENERJİ AKDENİZ İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

EY'nin konuya ilişkin açıklamasında enerji depolaması, enerji dönüşümü konusunda Akdeniz bölgesinde bir köşe taşı olarak değerlendirildi. Açıklamaya göre sektörde bugünkü hali ile sürdürülemez oranlardaki yüksek işsizlik ve güvenli, maliyeti karşılanabilir nitelikteki enerjinin yetersizliği, tüm bölgede geçerli iki sorun alanı. Rapor, enerji güvenliğine stratejik bir şekilde odaklanmanın, daha güçlü ekonomik ve sosyal getiriler sağlayacağını da ortaya koyuyor.

EY raporu, Akdeniz’in geleceğini güvence altına almada enerjinin büyük bir rol oynadığını da ortaya koyuyor. Bunun için, karar vericilerin oyun alanını rekabet açısından daha eşitlikçi bir hale getirmeleri, endüstrice maliyetlerin aşağı çekilmesi ve yatırımcıların inovasyona açık olmaları gerekiyor.

Yenilenebilir enerjide kapasite artışının hızlandırılması amacıyla hedeflerin net bir şekilde belirlenmesi ile depolama teknolojilerinin verimli ve etkili bir şekilde konumlandırması, bu sektöre yönelik yatırım cazibesini artıracak başlıca faktörler arasında gösteriliyor.

Rapor, Akdeniz havzasının bir enerji krizi ile karşı karşıya olduğuna da dikkat çekiyor. Ömrünü tamamlayan nükleer santrallerin kapatılacak olması enerjisinin yüzde 53’ünü ithal eden Avrupa için önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerjinin önemini daha da artıran bir unsur.

Önceki ve Sonraki Haberler