1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneydoğulu biberini güneşle kurutacak

Güneydoğulu biberini güneşle kurutacak

Enerji Günlüğü – UNDP Organik Tarım Küme projesinin Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz,GAP bölgesinde güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık...

Güneydoğulu biberini güneşle kurutacak

Enerji Günlüğü – UNDP Organik Tarım Küme projesinin Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz,GAP bölgesinde güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık getirecek yeni bileşimleri olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Organik Tarım Küme projesinin Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz, " Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması (YEEV) Projesi" başlıklı bir konuşmasında, Güneş enerjisinde üçü off-grid ve bir on-grid olmak üzere 4 pilot proje yürütüldüğünü belirterek, güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık getirecek yeni bileşimleri olduğunu söyledi.

Bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı konusunda bir potansiyel araştırması yaptıklarını belirten Açıkgöz, aynı zamanda bölgenin turizm potansiyelini de dikkate alarak dört pilot otel seçimi yaptıkları karbon nötr otel çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Çalışmalar için Gaziantep ve Şanlıurfa’yı pilot bölge seçtiklerini ve yakın zamanda çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

Bölgenin termal ve PV açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirten Açıkgöz, “Bu kadar büyük bir potansiyeli bir potada eritip kalkınmaya yansıtmamız gerekiyordu” dedi.

PROJE İKİ FAZDAN OLUŞUYOR

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması (YEEV) Projesi"nin ilk fazının 2009 yılında 1.9 milyon TL bütçe ile başlatıldığını ve bu fazda kavramsal çerçeve çizdiklerini ve sonraki çalışmaları belirlediklerini söyledi. İkinci fazın ilk fazın çıktıları üzerinden ilerlediğini ve sanayi, hizmet ve enerji sektöründe gelişmeler öngördüklerini söyledi.

Özellikle sanayinin lokomotifi olan KOBİ’ler bağlamında fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirten Açıkgöz, Uluslararası farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağladıklarını söyledi.

Yerel kapasitenin oluşmasını ve sürdürülebilirliğini desteklediklerini söyleyen Açıkgöz, bölge için çok önemli bir girişime başladıklarını ve görev yapılanması yaptıklarını belirtti.

Açıkgöz bunun dışında bölgedeki insan gücünü değerlendirmek adına mesleki örgütlenmelerde eğitim programları yürüttüklerini de belirtti.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler