1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES’ler tehlike saçıyor!

HES’ler tehlike saçıyor!

 Enerji Günlüğü – Hidro Elektrik Santrallerin yapımında kalitesiz ve ucuz teknolojilerin kullanılması kısa sürede ciddi tahribatlara yol açtı.Ankara’da...

HES’ler tehlike saçıyor!

 Enerji Günlüğü – Hidro Elektrik Santrallerin yapımında kalitesiz ve ucuz teknolojilerin kullanılması kısa sürede ciddi tahribatlara yol açtı.

Ankara’da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 'Mikro Ölçekli Hidrolik Santrallar ve Faydaları' konulu sempozyumda konuşanElektrik Üretim A.Ş Hidrolik Santraller(EÜAŞ) Daire Başkanı Atilla Özmen, sorunun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. HES’de kullanılan kalitesiz ve ucuz teknolojiden dolayı tahribat ve korozyon oluştuğunu söyleyen Özmen, "Tahrip gören, malzemeler değiştirilmediği ve yenilenmediği takdirde santraller, her an can ve mal kaybına sebep olabilecek derecede tehlike saçıyor." dedi.

Sorunun ciddi anlamda yaşandığı HES'lerden birinin Obruk Barajı olduğu ifade ediliyor. Altınkaya HES İşletme Müdürlüğü’nce hazırlanan "Obruk HES Malzeme ve Daimi Donanımı ile İlgili Sorunlar" raporunda, 2009 yılında üretim faaliyetine başlayan Obruk Barajı'nda kısa sürede birçok sorunla karşılaşıldığı belirtildi. Özellikle işçilik ve malzeme kalitesizliği nedeniyle sorunlar oluştuğu ifade edilen raporda, "Genel olarak Obruk HES’de kullanılan malzemelerde çok önemli bir korozyon ve yıpranma olduğu görülmektedir. Bu kadar kısa sürede malzemelerin bu denli sorun oluşturması kullanılan malzemenin Ayıplı Malzeme olduğunu düşündürmektedir." denildi. Durumun bildirildiği DSİ’nin ise soruna bir çözüm bulmadığı da belirtildi.

Benzer sorunların Şanlıurfa Hidroelektrik Santralinde de yaşandığını söyleyen Özmen, EÜAŞ’ın bu HES’te de gerekli incelemeleri yaptığını ve önlemler aldığını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, benzer sorunlar Cindere HES’te de kendini gösteriyor.

Gezende HES’te kullanılan teknolojinin TÜBİTAK işbirliği ile iyileştirilmesinin yapılmasının ardından üretimde rekor kırdığını da belirten Özmen, Türkiye’nin geldiği noktada teknolojisini geliştirmesi tavsiyesinde de bulundu.

HES'lerdeki denetimsizlik ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elektrik Mühendisleri

Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş ise, özel sektöre ait HES’lere yönelik denetimin olmadığına ve herhangi bir mevzuat bulunmadığına dikkat çekerek,kamu görevlilerinin yapması gereken denetim hizmetinin, piyasa koşullarına terk edildiğini söyledi. Göltaş, bu denetimin işin doğasına aykırı bir içerik taşıdığına da işaret etti.

Devlet Su İşleri Barajlar ve NES Dairesi Başkanı Ergün Obruk barajı ile ilgili olarak barajı EÜAŞ’a devrettiklerini ve bu nedenle bir sıkıntının olduğunu zannetmediğini söyledi. Obruk konuyla ilgili şunları söyledi: "Biz o işi devrettik. Şu anda enerji de üretiyor. Sorun işletmeden mi kaynaklanıyor neden kaynaklanıyor, bunun içinde gidip bakılır. Şu anda da epeydir işletme de olduğu için santral, işletme de EÜAŞ’a bağlı. Zaman zaman bakımlarının yapılması, kamu tutanakları devirleri yapılmış. Dolayısıyla bu kapsamda değerlendirme yapmak lazım. İş bizden çıkalı 7-8 oldu ."

Kaynak: Haberyurdum

Önceki ve Sonraki Haberler