1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hollandalı şirketler veri merkezleriyle ısıtıyor

Hollandalı şirketler veri merkezleriyle ısıtıyor

Enerji Günlüğü - Hollandalı Nerdalize ve Eneco şirketlerinin işbirliğiyle veri merkezleri radyatöre yerleştirilerek evlerin ısınması için kullanılmaya...

Hollandalı şirketler veri merkezleriyle ısıtıyor

Enerji Günlüğü - Hollandalı Nerdalize ve Eneco şirketlerinin işbirliğiyle veri merkezleri radyatöre yerleştirilerek evlerin ısınması için kullanılmaya başlandı.

Hollandalı enerji çözümleri şirketi Nerdalize Hollandalı Eneco ile ortaklaşa geliştirdikleri Eneco eRadiator adlı ısıtma sistemiyle, çok büyük oranlarda enerji üreten veri merkezlerini kapalı bir radyatörün içine koyup evlere ısıtıcı olarak vererek bir taraftan ısınma sorununu çözerken bir taraftan da veri merkezlerinin soğutulma sorunu için de çözüm bulmuş.

Nerdalize tarafından yapılan basın açıklamasına göre bu sistem ile veri merkezi müşterilerine yüzde 55'e kadar tasarruf sağlanıyor. Ayrıca Eneco eRadiator oldukça sessiz çalışıyor.

Bu sayede hem evlerden ısınma ücreti için para alınırken hem de sunucuları sanal bulut ile kiralayarak onlardan da ücret alınabiliyor.

Devasa ısı üreten veri merkezlerinin soğutulma sorunu için de yine devasa elektrik harcanıyor. Hatta bazı veri merkezleri deniz, göl gibi çeşitli yerlerden soğuk su çekerek giderlerini düşürmeye çalışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler