1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İzmir Tire`ye biyogaz elektrik santrali

İzmir Tire`ye biyogaz elektrik santrali

Enerji Günlüğü - İzmir'in Tire ilçesinde, biyogazdan gelektrik üretilecek. İlçeye kurulacak tesisin 4.8 MW kurulu güçte olması planlanıyor.  Tire...

İzmir Tire`ye biyogaz elektrik santrali

Enerji Günlüğü - İzmir'in Tire ilçesinde, biyogazdan gelektrik üretilecek. İlçeye kurulacak tesisin 4.8 MW kurulu güçte olması planlanıyor.  

Tire Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir ili Tire ilçesi Eğriazmak mevkiinde biyogazdan elektrik üretimi amacıyla toplam 4,96 MWm /4,8 MWe (5,72 MWt) kurulu gücünde “Tire Biyogaz Elektrik Santralı” kurulması planlanıyor.

Söz konusu proje, biyokütlenin (sığır gübresi ve mısır silajı) anaerobik arıtma işlemine tabi tutularak organik gübre ve biyogaza, biyogazın ise yakılarak elektrik enerjisine dönüşümü kapsamında faaliyet gösterecek.

Günlük kapasitesi 100 ton ve üzeri hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklı dışkıların yakıldığı, geri kazanıldığı ve/veya bertaraf edildiği tesislerden oluşacak santralinproje bedeli 26 milyon lira olacak.

Proje kapsamında, çevre çiftliklerdeki 12.810 adet büyükbaş hayvandan (süt ineği) elde edilecek 241.101 ton dışkı ile 9.125 ton 2. kalite mısır silajının anaerobik ortamda parçalanmasıyla biyogaz eldesi sağlanacak biyogazın yakılması ile de yılda 38.540.822 kWh elektrik üretimi sağlanacak.

Proje alanı 104.000 m2 yüzölçümlü, 3 parselde,Karateke köyü'ne bir km uzaklıkta bulunuyor. Proje kapsamında inşaat aşamasında 40 kişi, işletme aşamasında 25 kişi istihdam edilecek ve yaklaşık 7 ayda (215 gün) tamamlanacak.

Tarım alanı üzerinde bulunan Proje kapsamında yapılacak arazi hazırlık ve inşaat çalışmalarında tozumayı önlemek amacıyla su kullanılacak.

PROJE İLE İLGİLİ HALK TOPLANTISI YAPILACAK

ÇBu arada, Tire Biyogaz Elektrik Santrali projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 03 Mart 2015 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek. 

ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler.

Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bilgi alınabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler