1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Şebekeler çift yönlü elektrik taşıyacak

Yılmaz: Şebekeler çift yönlü elektrik taşıyacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz,  sadece üretim noktasından tüketim noktasına tek yönlü elektrik taşıyan...

Yılmaz: Şebekeler çift yönlü elektrik taşıyacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz,  sadece üretim noktasından tüketim noktasına tek yönlü elektrik taşıyan şebekelerin yerini, çift yönlü elektrik akışı sağlayan şebekelerin alması gerektiğini, bunun da akıllı şebekelerden geçtiğini söyledi.  

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 4. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Akıllı Şehirler Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki elektrik şebekelerinin, santrallerde üretilen elektriğin tüketim noktasına ulaştırılması esasına göre kurulduğunu belirtti. “Bunu tek yönlü bir yol olarak düşünebiliriz” diyen EPDK Başkanı, şöyle devam etti: 

“Geldiğimiz aşamada, küçük ölçekli ünitelerin hızla gelişmesi gibi nedenlerle tek yönlü trafik akışı artık yetersiz kaldı. Bu nedenle çift taraflı bir akışa geçilmesi gerekiyor. Bunun sağlanması da akıllı şebekelerden geçiyor. Akıllı şebekeler enerji vizonumuz açısından çok önemli. Akıllı şebekeler verimlilik ve güvenlik sağlıyor. Talep tarafının aktif olarak piyasaya dahil olmasıyla kaliteli ve düşük maliyetli enerjiye erişimi mümkün kılıyor.”

KENDİ KENDİNE KARAR ALABİLEN SİSTEM

EPDK olarak tüm elektrik dağıtım şebekelerinin akıllı şebekeyi kurmalarını istediklerini kaydeden Mustafa Yılmaz, “Bunun için önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Öncelikle kurum olarak EDAŞ'ların vatandaşlara daha etkin hizmet vermesi için akıllı şebeke yapısını kurmalarını sağlayacak mevzuat düzenlemelerini yaptık. 2006 yılından itibaren şebeke yatırımları yapılırken kesintilerin azaltılması öncelikler arasındaydı. Bugün ise hızlı elektronik ve kendi kendine karar alabilen sistemlerin oluşturulması öncelikler arasına girdi ” diye konuştu.  

DOĞALGAZ ŞEBEKESİ DE AKILLANIYOR

Kaliteli hizmet sunmanın bir ayağının da müşteri hizmetleri uygulamaları olduğunu vurgulayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz“Vatandaşın en iyi hizmeti almasını, mağdur edilmemesini istiyoruz. Çağrı merkezi yatırımlarını da teşvik etmeyi sürdürüyoruz” dedi. 

Doğalgaz piyasasında da ilk etapta tüm dağıtım şirketlerinin sevkıyat kontrol merkezlerini kurmalarını sağladıklarını aktaran EPDK Başkanı Yılmaz, “Bu sayede şebeke verimli işletilmektedir. Doğalgaz şebekesinin tüm kontrolü bu merkez üzerinden yapılabiliyor” ifadelerini kullandı. 

TEKNOLOJİ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNMEMELİYİZ

EPDK olarak ileri teknolojilerin şebekelere kazandırılmasını öngören Akıllı Şebeke adı altındaki projeleri desteklediklerini vurgulayan Mustafa Yılmaz, 2016-2020 dönemi için 150 milyon TL’lik Ar-Ge, 1.5 milyar dolarlık da akıllı şebeke yatırımı planladıklarını vurguladı. Akıllı şebeke yatırımlarını teşvik ederken Türkiye’nin teknoloji çöplüğüne dönmesini de istemediklerinin altını çizen EPDK Başkanı şöyle dedi: 

“Ar-Ge projelerinin sektörü nasıl etkileyeceğini belirlemeye çalışıyoruz. Ülkemize faydadan çok zarar getirecek teknolojilere asla onay vermeyeceğiz. Akıllı şebekeler konusunda ETKB koordinasyonu ve özel sektörle işbirliği içinde daha verimli bir enerji piyasası için çalışıyoruz. Bu çalışmalar tamamlandığında akıllı şebekelerin sektörün geleceğine damga vuracağına eminim.”

AKILLI ŞEBEKE MALİYETİ DÜŞÜRECEK 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akıllı şebeke yatırımlarının vatandaşa güvenlik ve kaliteli hizmet olarak yansıyacağını, düzenlemelerin de aynı minvalde gelişmesini destekleyeceğini vurguladı.“Hızlı müdahale edilebilen şebekelerin maliyetleri azaltması da kaçınılmaz sonuçtur” diyen EPDK Başkanı, şebekenin daha iyi işletilmesini sağlayacak akıllı şebeke ve alt sistemlerine yönelik yatırımların desteklenmesi ve kamu özel sektör işbirliğiyle başarılı çalışmalara imza atılacağını vurguladı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 
Önceki ve Sonraki Haberler