1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Çevre davalarına çevre mühendisi hakim baksın

Çevre davalarına çevre mühendisi hakim baksın

Enerji Günlüğü - Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, enerji yatırımlarının hukuka uygun ve hızlı şekilde ilerleyebilmesi...

Çevre davalarına çevre mühendisi hakim baksın

Enerji Günlüğü - Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, enerji yatırımlarının hukuka uygun ve hızlı şekilde ilerleyebilmesi için çevre mahkemeleri kurulması ve bu mahkemelerde çevre mühendislerinin de görev alması gerektiğini savundu. 

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, Türkiye’de yenilenebilir enerji projelerine karşı çevreci kaygılarla pek çok dava açıldığını hatırlattı. ÇED iptal, imar planı iptal, üretim lisansı iptal gibi taleplerle açılan bu davaların idare mahkemelerinde görüldüğünü hatırlatan Boşça “Ama aynı mahkeme bir öğrencinin not ve sınıf geçme işlemlerine, bir memurun atanması veya disiplin cezası almasıyla ilgili davaları da karara bağlıyor” dedi. 

Türkiye’nin geleceği ve enerji bağımsızlığının ve arz güvenliğinin teminatı olan yenilenebilir enerji projeleri hakkında açılan bu tür davaların kurulması gereken Çevre Mahkemelerinde görülmesi gerektiğini savunan Boşça şöyle dedi:

“İsveç, Danimarka ve Çin gibi pek çok ülkede bu tür mahkemeler var. Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve ticaret mahkemeleri gibi kendi uzmanlık alanı belirlenmiş, çerçevesi çizilmiş çevre ihtisas mahkemeleri ivedilikle adalet sistemimiz içinde yerini almalı.”

Çevre mahkemelerinde görev alacak hâkimlerin uzmanlığı çevre ve enerji üzerine olacağı için bilirkişi raporlarını daha dikkatli değerlendireceklerini savunan Boşça, “Çok büyük yatırım maliyetleri olan projeler hakkında talep edilen yürütmeyi durdurma isteklerine karşı bu Mahkemeler daha özenli davranacaklardır” diye konuştu.

MAHKEMELER ÇEVRE MÜHENDİSİ

Çevre mahkemelerinde çevre mühendislerinin de görev olması gerektiğini görüşünü dile getiren Süleyman Boşça, şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemlerde, rüzgar enerji projelerine karşı açılan davalarda konuya hakim olmayan bilirkişilerin görevlendirildiğini, bu bilirkişilerin hazırladığı raporlarda da bilimsel olmayan tespitler yapıldığı gözlemleniyor. Çevre konusunda uzmanlaşmış hâkimler sadece bilirkişi raporuna bağlı kalmayarak kendi bilgi ve deneyimleriyle de hukuk güvenliğine katkı sağlayacaklardır.”

Önceki ve Sonraki Haberler