1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilirde yerli teknoloji üretimi desteklenecek

Yenilenebilirde yerli teknoloji üretimi desteklenecek

Enerji Bakanı Berat Albayrak, yenilenebilir elektrik üretimi tesislerinde kullanılan teknolojinin yurt içinde üretilmesini sağlayacak düzenlemeler yaptıklarını söyledi.

Yenilenebilirde yerli teknoloji üretimi desteklenecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve bu tesislerde kullanılan teknolojinin yurt içinde üretilmesini sağlayacak yeni düzenlemeler getirdiklerini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu toplantısında Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Elektrik piyasasındaki hızlı değişim gereği mevcut 6446 sayılı kanunda da değişiklik yapma ihtiyacı doğduğunu ve bu kapsamda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve bu tesislerde kullanılan teknolojinin yurt içinde üretilmesini sağlayacak yeni düzenlemeler getirdiklerini söyledi.

Elektrik üretimi ve tüketiminin arttığını belirten Albayrak, son 10 yıl içinde yenilenebilir kaynakların hidrolik hariç 70 megavat kurulu gücün 2016 yılı ilk çeyrek itibariyle 5 bin 870 megavatı geçtiğini ve Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 hedefleri kapsamında bu büyüklüklerin yaklaşık 2 katına çıkması için yoğun çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Yeni teklifin de, ağırlıklı olarak yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını arttırmak için bu kaynakların piyasaya daha hızlı ve etkin girişini sağlayacak yeni yatırım modellerini öngördüğünü belirtti. 

YARIŞMA İLE ENERJİ UCUZLAYACAK

Teklif ile var olan yenilenebilir kapasitenin piyasa şartlarında daha etkin çalışmasının sağlanacağını vurgulayan Albayrak, “Yeni yapılacak olan tesisler için yenilenebilir enerji kaynak alanları oluşturuldu. Yenilenebilir kaynak alanları kapsamında yapılacak yatırımlarda hem yenilenebilir kapasitenin arttırılması hem de bu alanlarda kurulacak tesislerde kullanılacak ekipmanın azami ölçüde yerli üretimle sağlanması amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynak alanları modelinde yenilenebilir kapsamına giren yeni yatırımlarını finansmanı için gerekli birim fiyat bakanlık tarafından belirlenecek taban fiyat üzerinden eksiltme suretiyle yapılacak yarışma sonunda ortaya çıkacaktır. Bu model ile yatırımların cazibesi arttırılırken fiyat yarıştırması ile marjinal maliyetler yakalanmış olacak ve tüketiciye daha ucuz enerji sağlanmış olacak." ifadesini kullandı.

YERLİ KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Yerli kömürden elektrik üretiminin destekleneceğini belirten Albayrak, “Kanun teklifi ile yerli kömüre dayalı elektrik tesisi kurulması ve varlıklarının daha hızlı ve etkin kullanımının özel sektörün desteği ve marifetiyle sağlanması amacıyla özelleştirme idaresi başkanlığının yapacağı birim fiyat yarışması usulü ile ihale yapılması yönetimine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturulmuştur. Bu modelde tesiste üretilecek enerjinin TETAŞ veya EÜAŞ tarafından ihale sonucu ortaya çıkan birim fiyattan satın alınması öngörülmektedir. " dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler