1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP'a Dünya Bankası kredisi yolda

TANAP'a Dünya Bankası kredisi yolda

Dünya Bankası yönetiminin TANAP'a vereceği 1 milyar Dolarlık proje kredisini 7 Temmuz'da karara bağlaması bekleniyor.

TANAP'a Dünya Bankası kredisi yolda

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası yönetiminin TANAP'a vereceği 1 milyar Dolarlık proje kredisini 7 Temmuz'da karara bağlaması bekleniyor.

Dünya Bankası, Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak olan, Türkiye'nin arz güvenliği açısından da kritik öneme sahip bulunan TANAP için BOTAŞ'a verilmesi planlanan 1 milyar dolarlık kredinin onaylanması için yönetimin, 7 Temmuz'da bir araya geleceğini duyurdu. Kredi Dünya Bankası'nın ortaklığı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) aracılığıyla verilecek.

Dünya Bankası'nın internet sayfasında yer alan bilgiye göre, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) 1 milyar dolarlık krediyi alabilmesi için öncelikle üst yönetimin onayının gerekiyor. TANAP'ın maliyeti 9,8 milyar Dolar olarak hesaplanıyor. BOTAŞ'ın kendi yapacağı yatıırm ise 780 milyon Dolar. 

TANAP'ın Haziran 2018'de tamamlanması beklenirken, projenin ilk aşamada Azerbaycan'dan gelecek ve Gürcistan'dan geçecek toplam 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metrekübünü Türkiye iç pazarına ulaştırması, geriye kalan 10 milyar metreküplük doğalgazı da Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-İtalya rotasını izleyerek Avrupa piyasasına taşıması hedefleniyor.

Azeri enerji şirketi Socar TANAP'da yüzde 58 hisseye sahipken, projede BOTAŞ'ın yüzde 30, İngiliz BP'nin de yüzde 12 payı bulunuyor.

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, geçen hafta yaptığı açıklamada, TANAP'ı Haziran 2018'den daha erken devreye alabilmek için bütün imkanların zorlanacağını söylemiş, proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 4,5 milyar dolar değerinde ihalenin tamamlanarak kontratlarının imzalandığını bildirmişti.

TANAP'IN ÜÇTE BİRİ TAMAMLANDI

 

Önceki ve Sonraki Haberler