1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kaya: Bazı elektrik şirketleri oyun dışı kalacak

Kaya: Bazı elektrik şirketleri oyun dışı kalacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzmanlarından Fatih Teoman Kaya, bazı bağımsız elektrik tedarik şirketlerinin sektör dışında...

Kaya: Bazı elektrik şirketleri oyun dışı kalacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzmanlarından Fatih Teoman Kaya, bazı bağımsız elektrik tedarik şirketlerinin sektör dışında kalacağını söyledi. Kaya, 200 bin TL yatıran her şirkete elektrik ticareti lisansı verilmesini yanlış bulduğunu ifade etti.  

Fatih Teoman Kaya, ICCI 2016 kapsamında düzenlenen Enerji Ticareti Derneği Özel Oturumu’nda yaptığı konuşmada elektrikte serbest müşteri sayısı artarken, bu tüketicilerin serbest tedarikçileri değil de görevli tedarikçileri tercih ettiğine dikkat çekti. Kaya “Elektrik arıza bakım ekiplerinin kıyafetlerinde dağıtım şirketlerinin adı yazar. Bir kere burada bir asimetri var. Bu EPDK’yı aşan bir konu. Vakti zamanında dağıtım ve görevli tedarikçi beraber özelleştirildiği için… Vakti zamanında bir görevli elektrik tedarik şirketinin binasına gittik. Bina çıkışında bir amca (Evladım TEK binası burası mı) dedi.”

KÖTÜ ÖRNEK EMSAL OLUYOR...

Bazı şirketlerin yaşattığı olumsuz örnekler yüzünden de müşterilerin bağımsız tedarikçiler yerine görevli tedarikçilere yöneldiğini vurgulayan Teoman Kaya, serbest tüketicilerin konuyu çevresine aktarırken “Devletten başka yerden elektrik almaya başladım başıma gelmeyen kalmadı, aman sen de alma” dediklerini vurguladı. Kaya, “Bugün bağımsız dediğiniz şirketlerin bazıları gerçekten yolcu” diye konuştu. 

GÖREVLİ TEDARİKÇİ BATMAZ

Elektrik ticareti yapma yetkisinin çok kolay verilmesini doğru bulmadığını ifade eden Teoman Kaya şunları söyledi:

“Görevli tedarik şirketi büyük, batmaz, tarifesi düzenlemeye tabi. Tamam. Diğer tedarikçiler için de 200 bin TL teminat şartı var. Bu sadece beni mi rahatsız ediyor? 200 bin TL’si olmayan var mı? Benim yok da aranızda bu paraya sahip olmayan kimse yoktur. Yani herkes EPDK’dan lisans alıp satabilmeli mi? 200 bin TL teminatla herkes elektrik satsın mı? İngiltere’de toplam 50 satıcı var. Bizde 902. Eskiden öğretmen emekli olunca taksicilik yapardı, bakkal dükkanı açardı. Şimdi elektrik satmaya çalışıyor. Google’a gidip de kolay para kazanmanın yolunu sorun, elektrik lisansı alıp elektrik ticareti yapmak ilk sıralarda çıkıyor.”

Mehmet KARA​
Önceki ve Sonraki Haberler