1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK: YEKDEM değişikliği elektrikte verimliliği arttıracak

EPDK: YEKDEM değişikliği elektrikte verimliliği arttıracak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre (YEKDEM) uygulamasında yapılan değişiklikle elektrik üretim altyapısında verimlilik artacak.

EPDK: YEKDEM değişikliği elektrikte verimliliği arttıracak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na göre (EPDK) Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulamasında yapılan değişiklikle elektrik üretim altyapısında verimlilik artacak, bundan hem üreticilerin hem de tüketicilerin yararlanacak. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz hafta yayınlanan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere (YEKDEM DEPREMİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ)  ilişkin bir duyuru yayınladı. Açıklamada, Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinden, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Üretim Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun (YEK Kanunu) uyarınca gerekli şartları taşıyanların YEK Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) katılabildiği hatırlatıldı. YEKDEM’e katılan tesislerin toplam kurulu gücü 2011-2014 yıları arasında yaklaşık 500 MW ile 1.800 MW arasında değişirken 2015 yılında bu rakamın 2014 yılının tam üç katına çıkarak 5.400 MW’a ulaştığı vurgulandı. 

Açıklamadaki ifadelerden, EPDK’nın YEKDEM uygulamasında değişiklik çalışmaları aslında daha erken tarihlerde başladığı anlaşılıyor. EPDK’ya 2016 yılı için YEKDEM’e dahil olmak üzere başvuran tesislerin kurulu gücünün 15.000 MW’ı geçmesiyle, dengeleme birimlerinin de YEKDEM’e girmesi sonucu yeni düzenleme için yapılan çalışmalara hız verildiği belirtilerek şöyle denildi: 

“Bu çerçevede; portföyün doğru bir biçimde yönetilerek üretim tahminlerinin en doğru şekilde yapılması ve piyasaya arz edilmesi, gerekirse gün içi piyasasında ticaret yapılarak dengesizliklerin en aza indirilmesi, rezervuarlı hidrolik santrallerin üretimlerinin portföy gelirini maksimize edecek şekilde optimize edilmesi, YEKDEM kapsamındaki tesislerin dengeleme güç piyasasında yer almaya devam etmesi ve yan hizmet sağlayabilmesi amaçlarını sağlamak üzere YEKDEM Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.”

Santrallerin bizzat ilgili katılımcılar tarafından yönetildiği, dengesizliklerin katılımcıların sorumluluğunda bulunduğu, dengeleme birimi olan santrallerin DGP’de yer almaya devam ettiği ve tesislerin üretimlerini optimize etmeye teşvik edildiği yeni düzenlemenin neleri değiştirdiği de şöyle sıralandı: 

- YEKDEM portföyü kaldırıldı.

- YEKDEM kapsamındaki tesisler, katılımcıların portföyünde kalmaya devam edecek ve dengesizlikleri de yine kendi portföyleri içerisinde değerlendirilecek.

- Bu tesislerde üretilen enerji, katılımcılar tarafından ikili anlaşmalar, gün öncesi piyasası (GÖP), GİP’te değerlendirilebilecek.

- Dengeleme birimi olma vasfı taşıyan santraller yine DGP’ye teklif sunmaya devam edecek.

VERİMLİLİK ARTACAK, TÜKETİCİYE YARAYACAK

EPDK’nın açıklamasında yeni YEKDEM dizaynıyla verimlilik artışı ortaya çıkacağı ifade edilerek, bundan hem üreticilerin hem de tüketicilerin faydalanacağı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: 

“Portföyünü düzgün yöneten, piyasalarda iyi pozisyon alan ve dengesizliklerini en aza indiren katılımcıların sağlıklı üretim planlaması, dengesizliklerin azaltılması, tersiyer yedek ve yan hizmetler gibi sağladıkları ek hizmetler karşılığı eski teşvik mekanizmasına göre daha fazla kazanç elde etmesi mümkündür.

Piyasalarda iyi ticaret yapamayan ve dengesizliklerini azaltamayan katılımcıların ise riskleri bizzat kendilerine yüklenmiştir. Bu durum YEKDEM kapsamındaki santrallerin doğru bir şekilde yönetilmesini teşvik edeceği gibi tüketiciler için de önemli bir avantaj oluşturacaktır” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler