1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Coşkunoğlu: Güneş sektörünün hızlı büyümesi önlenemeyecek

Coşkunoğlu: Güneş sektörünün hızlı büyümesi önlenemeyecek

Tekno Şirketler Grubu CEO'su Alpay Coşkunoğlu, güneş enerjisi sektörünün çok hızlı büyüyeceğini ve hiç bir şeyin bunun önüne geçemeyeceğini söyledi.

Coşkunoğlu: Güneş sektörünün hızlı büyümesi önlenemeyecek

Enerji Günlüğü - Tekno Şirketler Grubu CEO'su Alpay Coşkunoğlu, güneş enerjisi sektörünün çok hızlı büyüyeceğini ve hiç bir şeyin bunun önüne geçemeyeceğini söyledi.

Tekno Şirketler Grubu CEO'su Alpay Coşkunoğlu, Konya'da bulunan Türkiye'nin en büyük Güneş Enerji Santrali Kızören GES'in açılışı öncesi yaptığı basın toplantısında Türkiye güneş enerjisi sektörünün tüm bürokratik engellere rağmen çok hızlı büyüyeceğini söyledi.

Türkiye enerji piyasasında koordinasyon sorunu olduğuna dikkat çeken Coşkunoğlu, "Sektörün bu kadar kör topal ilerlemesinin en büyük nedenlerinden biri önümüzü göremememiz. Türkiye'de yatırımcılar risk alarak yatırım yapıyor, biri de biziz. Öyle ya da böyle bu sektörün çok hızlı büyüyeceğini biliyoruz. Hiç bir şey bunun önüne geçemeyecek" ifadesini kullandı. 

Coşkunoğlu, güneş enerjisi sektörünün çok güzel gelişmelere gebe olduğunu kaydederek, sektörün önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğunu söyledi. Yasa yapıcı kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk, genel olarak da orta vadeli bir stratejinin olmaması gibi sıkıntılara da değinen Coşkunoğlu, şu anda güneşte toplam kurulu gücün 400 MW olduğu ve yıl sonuna kadar da bir 400 MW daha kurulum yapılacağı bilgisini paylaştı. Bu rakamın çok gibi görünmesine rağmen dünyadaki Çin ve ABD gibi ülkelerin bu yıl kurmayı planladıkları 20 bin ve 10 bin MW kapasiteler gözönüne alındığında çok küçük bir rakam olduğuna dikkat çekti. 

YATIRIMCININ ÖNÜ AÇILMALI

Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı şirket olduğuna ve Türkiye'nin güneş kapasitesinin de iyi koşullar altında yılda 3000 MW olduğuna dikkat çeken Coşkunoğlu, yatırımcının önünün açılması gerektiğini kaydetti.

BEŞ YIL SONRA KÖMÜR, DOĞALGAZ TARİH OLACAK

Coşkunoğlu, yenilenebilir enerjide kaydedilen hızlı gelişmelere dikkat çekerek, "Bir beş yıl sonra doğalgaz santrali, kömür santrali dediğimizde herkes gülecek. Bu kadar iddialı konuşuyorum" dedi.

TARIM ARAZİLERİ KULLANILIYOR YALANI

"Güneş en çevreci kaynaktır, en ufak bir zararı yoktur" diyerek güneş enerjisinin çevreci etkisine vurgu yapan Coşkunoğlu, tarım arazilerinin güneş enerjisine peşkeş çekildiği iddialarının doğru olmadığını belirtti. Coşkunoğlu, " İddia ediyorum; Türkiye'de verimsiz arazilerin onda birini değerlendirelim enerjimizin tamamını güneşten karşılayalım." ifadesini kullandı. 

TÜRKİYE'DE UZAKTAN TAKİP SİSTEMİNİ KULLANAN İLK SANTRAL

Coşkunoğlu, açılışını yaptıkları santralin de 22.5 MW ile Türkiye'deki en büyük güneş santrali olmanın yanında sahip olduğu uzaktan takip, otomasyon sistemleri ile de bir ilk olduğunu belirtti. Bunun yanında santraldeki verimliliğin hesaplamalarından daha fazla olduğunu da kaydeden Coşkunoğlu, verimliliği her kurdukları santralde daha da geliştirdiklerini ifade etti.

Konya Kızören GES dışında Konya, Burdur, Kayseri ve Denizli gibi farklı yerlerde 60 MW kapasiteli projeleri olduğunu ve bunları da yılsonuna kadar tamamlayacaklarını kaydeden Coşkunoğlu, hedeflerinin Türkiye'de 100 MW'a ulaşarak, belli bir olgunluğa eriştikten sonra yurtdışına açılmak olduğunu ifade etti. 

Sabiha KÖTEK - KONYA

TR'NİN EN BÜYÜK GES'İ KIZÖREN AÇILDI

Önceki ve Sonraki Haberler