1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Danimarka’yı güneş çarptı: GES teşviki durduruldu

Danimarka’yı güneş çarptı: GES teşviki durduruldu

Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka güneş enerjisi yatırımlarını destekleyen 60/40 adlı teşvik programına son verdi.

Danimarka’yı güneş çarptı: GES teşviki durduruldu

Enerji Günlüğü - Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka güneş enerjisi yatırımlarını destekleyen 60/40 adlı teşvik programına son verdi.

Danimarka Enerji Bakanlığı ve Kopenhag Parlamentosu bu hafta 60/40 programı olarak adlandırılan güneş enerjisi teşvik sistemini durdurma kararı aldı. Yeni kararın derhal yürürlüğe girmesi benimsendi. 

İptal kararının arkasında, teşvik sisteminden yararlanmak amacıyla yapılan başvuru sayısındaki patlamanın etkili olduğu belirtiliyor. Son aylarda 4500 MW büyüklüğünde 9 binin üzerinde GES projesi teşvikler kapsamında başvuruda bulundu. Danimarka Şebeke İdaresi yeni GES başvurularını kabul etmiyor. 

BEDELİ TÜKETİCİ ÖDÜYORDU

60/40 teşvik programında GES yatırımcıları ilk 10 yılda kilovatsaat başına 0,60 Danimarka Kronu (8,1 €cent) ve ikinci 10 yıl için de 0,40 Danimarka Kronu (5,4 €cent) ödeme yapılacak. Danimarka’da güneş santrali sahiplerine teşvikli elektrik üretiminin bedeli, tüketicilerin elektrik faturası üzerinden alınan PSO-Vergisi ile karşılanıyordu. 

11 MİLYAR KRON KORKUTTU

Enerji Bakanı Lilleholt, GES teşvikin durdurulmasını tüketicilere yüksek yük gelmemesi için yaptıklarını ifade etti. Bakan, 4500 MW’lik yeni proje stokunun, elektrik maliyetini 11 milyar danimarka Kronu artıracağını vurguladı. Bakan konuşmasının devamında “Biz kritik bir durumdayız. Derhal müdahale etmeseydik Danimarka’da kontrolsüz ve plansız GES kurulumları yaşanacaktı” dedi. 

İLGİ PATLAMASI YAŞANDI 

Danimarka’daki 60/40 teşvik programı 1999 yılından beri uygulanıyor. Başlangıçta pek ilgi görmeyen teşvik sistemi kapsamında Nisan 2016 başına kadar sadece 2.6 MW GES kurulumu yapılmıştı. Nisan 2016 bir anda 4000 MW’lik GES başvurusu geldi. 

ÇATI TİPİ GES’LERDE DESTEĞE DEVAM

Enerji Bakanı devlete gelecek ekstra maliyeti hesaplamak ve gelecekte bu tür gelişmeleri önlemek için bir çalışma gurubu kurulduğunu da açıkladı. Danimarka, çatı tipi bireysel GES projelerinin ürettiği elektriğin bedellerinin bir süre daha ortak havuzdan ödeneceği belirtiliyor. Bu havuz için başvurular Mayıs 2016 sonuna kadar açık kalacak. Bakanın bilgilerine göre şimdiye kadar Danimarka’da 760 MW GES kurulmuş durumda.

Önceki ve Sonraki Haberler