1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yenilenebilir yatırımları ilk kez fosil yatırımları geçti

Yenilenebilir yatırımları ilk kez fosil yatırımları geçti

Enerji Günlüğü -  Dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarının miktarı 2015 yılında ilk defa fosil bazlı enerji kaynaklarından daha fazla...

Yenilenebilir yatırımları ilk kez fosil yatırımları geçti

Enerji Günlüğü -  Dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarının miktarı 2015 yılında ilk defa fosil bazlı enerji kaynaklarından daha fazla gerçekleşti. 

Uzun vadeli bir yatırım olarak yenilenebilir enerjinin çekiciliği giderek artıyor. Bloomberg New Energy Finance ( BNEF ) araştırma enstitüsü'nün araştırmalarına göre, 2015 yılında dünyada ilk defa yenilenebilir enerji yatırımlarının hacmi fosil bazlı enerji kaynaklarından daha yüksek oldu. 

Araştırmaya göre, fosil bazlı enerji kaynakları daha düşük fiyatlara mal olabilmesine rağmen yenilenebilir enerjilere yatırım 2004 ve 2015 yılları arasında sürekli bir büyüme gösterdi. 2015 yılında, yenilenebilir küresel yatırımlar, 253 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış fosil bazlı enerjileri sollayarak 329 milyar dolar'a ulaştı. 

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA DÜŞÜK FİYATLAR YENİ YATIRIMCILARI CEZBEDİYOR

Yatırımlardaki bu artışın en önemli nedenlerinden biri de şüphesiz maliyetlerdeki azalma. 2008'den bu yana fotovoltaik modül fiyatları  % 80, rüzgar türbinleri fiyatları ise % 50 civarında düşüş gösterdi. Büyük fotovoltaik enerji santralleri 0.05 ve 0.08 USD / kWh arasındaki elektrik üretim maliyetleri ile 60 MW güç üreterek rekabet konusundaki iddiasını kanıtladı. 

İklim koruma alanında yapılan düzenlemelerle, fosil kökenli enerjilerin tercihi 2014-2016 tarihleri arasında belirgin bir düşüşe geçti. G7 ülkelerince 2050 yılına yönelik alınan kararlara bakacak olursak, yenilenebilir enerjinin güvenilirliği ve sürdürülebilirliği yüksek bir yatırım seçeneği olduğunu söylemek mümkün.

Önceki ve Sonraki Haberler