1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Kocaeli'ye 1,7 MW'lık Namazgah HES kurulacak

Kocaeli'ye 1,7 MW'lık Namazgah HES kurulacak

Enerji Günlüğü - İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi, Kocaeli'nin Namazgah Barajı eteğinde 1,709 MW kapasiteli Namazgah hidroelektrik santrali kuracak.Kocaeli...

Kocaeli'ye 1,7 MW'lık Namazgah HES kurulacak

Enerji Günlüğü - İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi, Kocaeli'nin Namazgah Barajı eteğinde 1,709 MW kapasiteli Namazgah hidroelektrik santrali kuracak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdrülüğü,  Kocaeli İli, Kandıra İlçesi, Çakırcaali Köyü, Karaibrahimdüzü Mevkii Namazgah Barajının eteğinde 1,709 MW kurulum kapasitesine sahip Namazgah Hidroelektrik Santrali Projesi'ni hayata geçirmeyi planlıyor.

Projenin hayata geçirilmesiyle ülke enerji üretimine yılda ortalama 2,431 GWh’lik bir katkı sağlanacak. Söz konusu HES Projesi kapsamında; toplam 1,780 MWm/1,709 MWe kurulu gücünde, iki adet eşit kapasiteli yatay eksenli kaplan türbin ve elektrik üretimi amacıyla bu türbinlere bağlanmış olan jeneratörler ve yardımcı sistemleri içeren santral binası ve 400 m. uzunluğunda enerji iletim hattı yapılacak.

Namazgah HES, Lisanssız Elektrik Üretimi esaslarına göre işletilecek. Projenin inşaat aşaması dahil olmak üzere işletmeye geçiş süresi olarak yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanıyor.

FAZLA SU TAHLİYE EDİLMEK YERİNE ENERJİ ÜRETECEK

Namazgah Barajının içme suyu kullanımı dışında kalacak su potansiyelinden yararlanmak ve bölgedeki yağış miktarının fazla olduğu aylarda barajda fazla miktarda birikecek ve taşkına sebebiyet verebilecek olan suyun tahliyesi yerine enerji üretilmesi amacı ile kurulacak olan HES’in işletme aşamasında 3 ay/yıl, 90 gün/yıl, 8 saat/gün şeklinde çalıştırılması öngörülmekte.

İSU Genel Müdürlüğü tarafından, HES’in türbin temini ile ilgili ihalesi tamamlandı. Santral binası ve yardımcı ünitelerinin inşaası ve işletmeye alınması işi ile ilgili ihale ise daha ileriki bir tarihte yapılacak.

Üretilen elektriğin 400 metre uzunluğunda Enerji iletim hattı ile ulusal enterkonnekte sisteme bağlanması düşünülüyor. 400 metre uzunluğunda yapılması planlanan Enerji İletim Hattı ile ilgili olarak; Namazgâh HES şalt çıkışının ulusal enterkonnekte sisteme hangi noktada ve nasıl bağlanacağı TEİAŞ/TEDAŞ yetkilileri ile yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak.

PROJEDE ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Ayrıca, 5.943.590 TL'lik HES projesi ile ilgili olarak, proje ile ilgili kocaeli Valiliği'ne sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi dosyasının incelenip uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyuruldu.

Önceki ve Sonraki Haberler