1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik dağıtım şirketlerine mal ve hizmet alımında limit

Elektrik dağıtım şirketlerine mal ve hizmet alımında limit

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapım, mal ve hizmet alımlarında tek bir sözleşmeye bağlanacak olan işlerin üst limit tutarı 2016 yılı için 20 milyon TL'yi aşamayacak.

Elektrik dağıtım şirketlerine mal ve hizmet alımında limit

Enerji Günlüğü - Elektrik dağıtım şirketlerinin yapım, mal ve hizmet alımlarında tek bir sözleşmeye bağlanacak olan işlerin üst limit tutarı 2016 yılı için 20.000.000 TL’yi aşamayacak.

EPDK, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin satın alma-satma ve ihale prosedürlerinin hazırlanması ve uygulanması yönetmeliği'ni Resmi Gazete'de yayımladı.

Yönetmelik, elektrik dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyeti kapsamında yapacağı her tür yapım işleri, mal ve hizmet alımı ile varlık ve hizmet satışı işlerinde şeffaflığı, rekabeti, eşit muameleyi, isteklilerin ticari sırlarının gizliliğini, denetlenebilirliğini ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak üzere uygulayacakları bir satın alma ve ihale prosedürünün hazırlanmasına ve uygulanmasına ilişkin esasların belirlenmesi amacı ile yapıldı.

Buna göre, Dağıtım şirketlerinin satın alma ve ihale prosedürlerinde yapım, mal ve hizmet alımı ile varlık satışı kapsamında yapılacak olan işler açık ihale, davetiye usulü ihale, doğrudan temin ve kapsam dışı alım olmak üzere dört metotla yapılacak. Tek bir sözleşmeye bağlanacak olan işlerin üst limit tutarı 2016 yılı için 20.000.000 TL’yi aşamayacak.

Varlık tabanının güvence altına alınması kapsamındaki sigorta poliçesi alımlarında limite bakılmaksızın açık ihale yapılacak. Yaklaşık maliyeti 1.000.000 TL’ye kadar olan işler bu kapsamda ihale edilebilecek.

ÖNGÖRÜLMEYEN DURUM İSTİSNASI

Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya elektrik dağıtım şirketleri tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine alımın yapılmasının zorunlu olması halinde, doğrudan temini usulü ile ihale süreci beklenmeden görevlendirilecek kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilebilecek.

İktisadî ve teknik bütünlüğü bulunan işler parçalara bölünerek ihale edilemeyecek. Yapım işleri hariç diğer işlerde yüklenici veya tedarikçi, taşeron çalıştıramayacak. Yapılan tüm işler için olası ilave iş artışı veya eksilişi, ihale dokümanı ve sözleşmede belirtilmek kaydı ile sözleşme bedelinin %25’ini aşamayacak. 

Dağıtım şirketleri dağıtım faaliyeti kapsamında gerçekleştirecekleri ticari işlerde uygulayacakları ve mevzuata uygun hazırladıkları satın alma ve ihale prosedürlerini internet ana sayfasından kolaylıkla ulaşılacak şekilde süresiz olarak yayımlayacaklar.

YÖNETMELİK SONRASI UYGULAMALAR

Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibari ile yürürlükte bulunan iki yıldan fazla süreli çerçeve anlaşmalar, en geç 31/12/2017 tarihi itibariyle sonlandırılacak ve dağıtım şirketleri tarafından oluşturulan kısa listeler bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde revize edilecek.

Elektrik dağıtım şirketleri, 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamındaki satın alma ve ihale prosedürlerini, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Kuruma sunacaklar.

Önceki ve Sonraki Haberler