1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ'a şeffaflık yükümlülüğü

EPİAŞ'a şeffaflık yükümlülüğü

Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) organize toptan elektrik piyasalarının veri ve analiz merkezi olan Şeffaflık Platformu'nu işletme yükümlülüğü verildi. 

EPİAŞ'a şeffaflık yükümlülüğü

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) organize toptan elektrik piyasalarının veri ve analiz merkezi olan Şeffaflık Platformu'nu işletme yükümlülüğü verildi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu,'Organize Toptan Elektrik Piyasalarında Şeffaflığın Teminine İlişkin Usul ve Esaslar'ı bugünkü Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koydu. 

Buna göre, EPİAŞ, işlettiği piyasalarda katılımcıların işlemlerini fırsat eşitliliği çerçevesinde yürütebilmesi, piyasadaki bilgi asimetrisinin önlenmesi ve katılımcıların yapacakları işlemlerde doğru karar verebilmeleri için bir merkezi veri ve analiz platformu olan "Şeffaflık Platformunu" işletmekle yükümlü olacak.

EPİAŞ, işlettiği piyasalarda yayımlanacak veri ve analizleri belirlemek ve güncellemek üzere her yıl ekim ayında bir çalıştay düzenleyecek. Çalıştaya, piyasa katılımcıları, ilgili özel sektör ve kamu temsilcileri katılabilecek.

EPİAŞ ayrıca, çalıştay sürecinden bağımsız olarak Kurum tarafından belirlenen raporları şeffaflık platformunda yayımlamakla yükümlü olacak.

Çalıştaylarda piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yayınlanması gereken veri ve analizler belirlenerek, EPDK'nın onayına sunulacak. Kurumun, onayladığı veri ve analizler platforma eklenecek.

EPİAŞ, piyasa katılımcısı olmayan ilgili kurum ve kuruluşlardan veri temin etmek için protokol imzalamaya yetkili olacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler