1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Leviathan 13 milyar m3 gaza yeni müşteri buldu

Leviathan 13 milyar m3 gaza yeni müşteri buldu

İsrail’deki Leviathan Sahası’nın işletmecileri sahadan çıkarılacak doğalgazın 13 milyar metreküplük bölümüne yeni müşteri buldu.

Leviathan 13 milyar m3 gaza yeni müşteri buldu

Enerji Günlüğü - İsrail’deki Leviathan Sahası’nın işletmecileri sahadan çıkarılacak doğalgazın 13 milyar metreküplük bölümüne yeni müşteri buldu.  

İsrail Parlamentosu'nun geçen hafta, karasularında bulunan doğalgaz kaynaklarını değerlendirmek için yenilenen doğalgaz hukuki çerçevesini onaylamasının ardından beklenen anlaşma imzalandı. İsrail'in Leviathan doğalgaz sahası ortakları Noble Enerji, Delek Grubu ve Ratio Petrol, Pazar günü yaptıkları açıklamada, İsrail merkezli yeni bir özel enerji santrali olan Be'er Tuvia IPM enerji santraline 3 Milyar Dolar değerinde gaz tedarik etmek üzere bir anlaşma imzaladıkları bildirdi.

Anlaşmaya göre Leviathan, İsrail'deki Be'er Tuvia IPM enerji santraline 18 yılda 13 milyar metreküp gaz verecek.

5 MİLYAR DOLARLIK EK YATIRIM 

Teksas merkezli Noble Energy, İsrail şirketi Delek Grubu ve İsrail'in Ratio Petrol Arama ile birlikte Leviathan yatağını geliştirmesi için 5 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Noble İş Geliştirme Müdürü Niv Sarne, bu anlaşmayı "Leviathan'ın hızlı gelişimi için gerekli olan bir başka yerli sözleşme ve önemli bir kilometre taşı" diye tanımladı. 

YARGI ENGELİ ÇIKMIŞTI 

Leviathan sahasının ortakları, Ocak ayında da Türkiye’den Zorlu Enerji’nin de ortakları arasında yer aldığı, İsrail’in en büyük özel sektör elektrik üreticisi, Edeltech ile 1.3 Milyar dolarlık gaz tedarik sözleşmesi imzalamıştı. Ancak İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail devleti ve pay sahipleri arasındaki 10 yıllık bir önceki anlaşmayı bloke edince Leviathan projesi de Mart ayında önemli bir engele çarpmıştı. 

HÜKÜMET ÖNÜNÜ AÇIYOR 

Muhalefet partileri ve kamu savunma grupları İsrail'in doğalgaz arzını çok fazla konrtol ettikleri gerekçesiyle Noble ve Delek'e karşı olduklarını belirttiler. İktidar hükümeti Leviathan alanı ile bağlantılı olarak vergi, ihracat kotaları veya diğer düzenlemeleri değiştirmek için izin verecek. 

2019 YILINDA FAALİYETE GEÇECEK 

2010 yılında keşfedilen İsrail'in Akdeniz kıyılarındaki Leviathan Sahası, son on yılın en büyük deniz keşiflerinden biri. 622 metreküp doğalgaz (BCM) rezervi olduğu tahmin edilen Leviathan'ın 2019 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

İSRAİL DOĞALGAZ İÇİN YASAL ÇERÇEVEYİ YENİLEDİ

Önceki ve Sonraki Haberler