1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Grizu gazı ile yemek pişirilecek

Grizu gazı ile yemek pişirilecek

Maden sahasında ortaya çıkan metan gazı, dışarı boşaltılarak depolanacak ve doğalgaz piyasasında satışa sunulacak.

Grizu gazı ile yemek pişirilecek

Enerji Günlüğü - Maden sahasında ortaya çıkan metan gazı, dışarı boşaltılarak depolanacak ve doğalgaz piyasasında satışa sunulacak.

Madencilik sektöründe bir dizi değişikliği de beraberinde getiren Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı dün akşam TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Buna göre, Kömür madenlerinde metan gazının sıkışmasıyla oluşan grizu patlamalarının önüne geçmek amacıyla maden sahasında ortaya çıkan metan gazı, derene edilerek (dışarı boşaltılarak) depolanacak. Boşaltılan metan gazı, doğalgaz piyasasında satışa sunulacak. 

MADEN YATIRIMLARINDA BÜROKRASİ AZALTILACAK 

Yeni düzenleme ile maden sahalarını işletmek isteyen yatırımcıların önündeki bürokratik prosedürlerin azaltılması için maden sahalarının izinlerini Bakanlık tarafından alınacak. 

ÇED izni de dahil olmak üzere sahaların altyapısı, EÜAŞ tarafından hazırlanacak. 

UCUZ ELEKTRİĞİ SAĞLAYAN TERMİK SANTRAL KURABİLECEK

Yapılacak açık azaltım ihalesi ile devlete en ucuz elektriği satmayı taahhüt eden yatırımcı, bütün izin belgeleri hazır olan maden sahasında termik santral tesis edebilecek. 

YABANCILAR ORTAK YATIRIM YAPABİLECEK

Düzenleme ile birlikte MTA, Türkiye'nin ihtiyacı olan stratejik madenleri gerekirse yurtdışından tedarik etme ve yabancılarla ortaklık gibi yöntemlerle çalışmalar yapabilecek. Diğer yandan, MTA ülke dışında maden yatırımı yapacak olan yerli yatırımcılara danışmanlık hizmeti verecek.

BÜYÜK MADEN SAHALARI BÖLÜNECEK

Tamamında arama yada çıkarma yapılmayan büyük maden sahaları ruhsatlarda bölünme ile ekonomiye kazandırılacak. Mevcut ruhsatların bölünerek devri ile maden sahalarındaki rezervlerin verimli bir şekilde kullanılması sağlanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler