1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Korsunskiy: Ukrayna enerjide Rusya'dan tamamen bağımsız

Korsunskiy: Ukrayna enerjide Rusya'dan tamamen bağımsız

Enerji Günlüğü- Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Rusya ile 10 yıl önce başlayan uyuşmazlıkların sonucunda ülkesinin bugün itibariyle enerji...

Korsunskiy: Ukrayna enerjide Rusya'dan tamamen bağımsız

Enerji Günlüğü- Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Rusya ile 10 yıl önce başlayan uyuşmazlıkların sonucunda ülkesinin bugün itibariyle enerji alınında Rusya'dan yüzde 100 bağımsız hale geldiğini söyledi. 

Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Konferansı IICEC Zirvesi'nde bir oturuma katıldı. Korsunskiy, IEA Başkanı Fatih Birol'n moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda yaptığı konumada "Biz her yaşadığımız sorunda bir fırsat görmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı. 

Rusya'nın Ukrayna'ya enerji konusunda baskı yapmaya başladığı 10 yıl öncesinden bugüne pek çok gelişme yaşandığını ifade eden Korsunskiy şöyle dedi: 

"Bugün enerji konusunda Rusya'dan tam bağımsız olduğumuzu söyleyebilirim. On sene önce böyle bir şey söylesek saçma bulunurdu. Rusya artık düşük fiyatlar önerse bile diğer piyasalara yönelmeyi tercih ediyoruz. Ukrayna, Avrupa enerji şebekesinin bir parçası. Anlaşmalara tarafız. Çalışmalarımız AB üyesi olmayan ülkeleri de kapsıyor. AB ile çok yakın çalışma içindeyiz. Rusya tarafından yapılan saldırılara rağmen doğru yönde ilerliyoruz. Çok yakında AB ile bir mutabakata varacağız. Enerji ağımız tamamen AB enerji ağı ile bütünleşecek." 

ENERJİMİZİN YÜZDE 50'Sİ NÜKLEERDEN

Ülkesinin enerji konusunda önemli tecrübelere sahip olduğunu ifade eden Ukrayna Büyükelçisi Korsunskiy, "Bölgedeki en kalkınmış ülke değiliz belki ama Ukrayna'nın farklı kaynaklar konusunda tecrübesi var. Yüzde 50 oranında nükleer kullanıyoruz, Hidroelektrik kullanıyoruz, son zamanlarda rüzgara da yatırım yapıyoruz" diye konuştu. 

TÜRKİYE İLE NÜKLEER TÜCRÜBE PAYLAŞIMI

Son zamanlarda Türkiye ile enerji alanında yakın işbirliği içinde bulunduklarını da vurgulayan Korsunskiy şöyle konuştu: 

"Burada sadece birtakım enerji imkanlarını, özellikle Hazar havzasındaki kaynakları nasıl kullanabileceğimizi ele almakla kalmıyoruz, nükleer konusunda da yakın diyalog içindeyiz. Tabii nükleer çok karmaşık bir konu. Bir yandan Paris Anlaşması'na hizmet ediyor, diğer taraftan da ne yazık ki Fukuşima'dan sonra biliyoruz ki çok sofistike teknolojiler olsa da güvenilir görülse de kazalar olabiliyor. Çernobil bir örnek, Fukuşima da öyle. Türk yetkililerle nükleer alanındaki sorunların neler olabileceği konusunda deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Türkiye'deki enerji arz güvenliği açısından önem taşıyan enerji karışımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz." 

HER ÜLKE KENDİ ŞARTLARINA GÖRE?.. 

Ukrayna Büyükelçisi Korsunskiy, küresel ısınmayla mücadele konusunda belirlenen, ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılmasının nasıl hesaplandığının aslında tam anlaşılamadığını ifade ederk, "Her ülke kendi şartları içinde ele alınmalı" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler