1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Morgan Stanley: Petrol fiyatlarında düşüş yakın

Morgan Stanley: Petrol fiyatlarında düşüş yakın

Enerji Günlüğü - Morgan Stanley'in raporunda, petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşüşe gireceği ifade edildi. Morgan Stanley analistlerinin...

Morgan Stanley: Petrol fiyatlarında düşüş yakın

Enerji Günlüğü - Morgan Stanley'in raporunda, petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşüşe gireceği ifade edildi. 

Morgan Stanley analistlerinin yayınladığı rapora göre, petrol fiyatları önümüzdeki aylarda bahar havasından (analistler yükseliş yönündeki toparlanmayı böyle ifade ediyor) çıkarak düzeltmeye girecek. Küresel olarak benzinde ciddi bir arz fazlası bulunduğunu vurgulayan Morgan Stanley analistleri, petrol fiyatlarının gelecek ay itibarıyla düşüşe geçeceğini tahmin ediyor. Rafinerilerin yaz aylarında aşırı benzin üretimi yaptığının belirtildiği raporda, bunun petroldeki arz-talep dengesi için endişe verici bir trend yaratacağı öngörülüyor. Kar marjını korumak için kapasite kullanımını düşürme ihtiyacı duyan rafinerilerin petrol alımlarını azaltarak petrol fiyatlarını aşağı çekeceği ifade ediliyor.

Morgan Stanley analistleri raporda, “Petrol talebi üç yıldan bu yana ilk kez rafine ürün talebinin altında seyrediyor. Petrolün gerçek tüketicileri olan rafinerilerin petrol talebi dengeler bakımından toplam rafine ürün talebinden daha büyük bir önem taşıyor. Rafine ürün piyasalarındaki arz fazlası, kar marjlarındaki düşüş dikkate alındığında önümüzdeki aylarda rafinerilerin petrol talebinde düşüş görüleceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları geçtiğimiz haftalarda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan tedarik aksamaları ve petrol talebinin tatil sezonu dolayısıyla yukarı yönlü seyretmesi ile yükseliş gösterdi. Ancak benzinde yaşanan arz fazlası petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yapacak gibi görünüyor. 

Öte yandan Citigroup analistleri de Pazartesi günü yayınladıkları raporda rafinerilerin kar marjlarının baskı altında olduğunu belirtti.  Analistler, “Rafineriler benzin talebindeki artışa daha güçlü bir üretim ile yanıt verdi. Değerlenen ABD doları ve makroekonomik endişeler petrol fiyatlarına olumsuz etki yaratabilir” değerlendirmesini yaptı.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), benzin stoklarının genişleme ve ABD’de sondaj yapan kule sayısındaki artış ile birlikte Pazartesi günü kayıpları genişleterek 3 ayın en düşük seviyesine indi ve Nisan ayından bu yana ilk kez 100 günlük hareket ortalamasının altında kapanış yaptı. Eylül vadeli WTI kontratı Nymex elektronik işlemlerde Pazartesi günü 1.06 dolar düşerek 43.13 dolar ile 25 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Eylül vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında Pazartesi günü yüzde 2.1 düşerek 44.72 dolara indi. 

Güneş DOĞAN

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler