1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yüzde 5 yasal, yüzde 95 kaçak elektrik!

Yüzde 5 yasal, yüzde 95 kaçak elektrik!

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’daki bir fabrikalar kompleksinde kullanılan elektriğin yüzde 95’inin kaçak tüketildiği belirlendi.Elektrik dağıtım...

Yüzde 5 yasal, yüzde 95 kaçak elektrik!

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’daki bir fabrikalar kompleksinde kullanılan elektriğin yüzde 95’inin kaçak tüketildiği belirlendi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin, kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik çalışmaları devam ediyor. Özellikle kayıp kaçak oranının en yüksek olarak göründüğü Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde (Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman) bu konudaki idari ve hukuki çalışmalar yoğunlaşmış durumda.

ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR ENGELLENDİ

Kayıt dışı elektrik kullanımına savaş açan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, Diyarbakır merkezli, içerisinde birden fazla işletmenin yer aldığı bir fabrika kampüsünde aylık 3 milyon kWh (kilovatsaat) elektrik tüketilirken, bunun sadece yüzde 5’ini oluşturan 150 bin kWh’lik kısmın tahakkuk edildiğini belirledi. Dicle EDAŞ, kaçak elektrik kullanıldığı belirlenen fabrika kampüsünde, bu durumun önüne geçilebilmesi için önleyici tesis çalışmaları başlatmak istedi. Ancak, Dicle EDAŞ yetkililerinin ifadesine göre fabrika sahipleri, bu çalışmaların yapılmasını engelledi.

MAHKEME YERİNDE TESPİT ETTİ

Bunun üzerine Dicle EDAŞ, mahkemeye başvurarak durum tespiti talebinde bulundu. Bunun üzerine bilirkişi tarafından yapılan tespitlerle kampüste kaçak elektrik kullanıldığı, mahkeme kararıyla da tescil edildi. Enerji şirketi, kampüste kaçak elektrik kullanıldığının mahkeme tarafından da tescillenmesi üzerine yeniden önleyici tesis çalışması başlattı. Sadece kaçağı önlemeye dönük tesis çalışmasının 500 bin liraya mal olacağı ve bedelinin de tamamen Dicle Elektrik tarafından karşılanacağı bildirildi.

1 MİLYON YERİNE 100 BİN TL TAHSİLAT

Dicle EDAŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre teknik ekiplerin yüzde 95 oranında kayıt dışı elektrik kullanımı belirlediği fabrika kampüsünde ayda yaklaşık bir milyon liralık elektrik tüketilmesine karşılık, sadece 100 bin lira elektrik parası ödendiği ortaya çıktı. Bedeli tarifeler yoluyla 79 milyonun cebinden çıkan kayıt dışı elektrik kullanılmasına asla müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Dicle EDAŞ yetkilileri, bunun için her türlü tedbirin alınacağını da kaydetti. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler