1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Almanya'da yenilenebilir vergisi giderek yükseliyor

Almanya'da yenilenebilir vergisi giderek yükseliyor

Enerji Günlüğü - Almanya’da elektrik faturalarında kilovatsaat üzerinden alınan yenilenebilir enerji vergisinin 2017 yılında 7.3 EuroCent’e yükselmesi...

Almanya'da yenilenebilir vergisi giderek yükseliyor

Enerji Günlüğü - Almanya’da elektrik faturalarında kilovatsaat üzerinden alınan yenilenebilir enerji vergisinin 2017 yılında 7.3 EuroCent’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu yıl Almanya’da elektrik tüketicilerinin faturalarına, yenilenebilir enerji vergisi (EEG Umlage) kalemi olarak kilovatsaat başına 6,354 €cent yansıtılıyor. Uzmanlara göre bu rakam 2017’de 7.1-7,3 EuroCent civarında olacak. 

Agora Energiewende uzmanlarına göre vergi rakamının yükselmesinin ana nedeni enerji borsasındaki elektrik fiyatlarının gerilemesi. 2015 yılında Borsa’da elektriğin fiyat ortalaması 3.2 EuroCent iken 2016 yılının ilk yarısında bu rakam 2.5 EuroCent’e inmiş durumda. Bunun bir paradoks olduğunu belirten uzmanlar, “Borsa’da elektrik satış fiyatının her düşüşü ilave EEG Umlage-Yenilenebilir Enerji Vergisi çıkarıyor” dedi. 

Uzmanlara göre EEG Umlage’nin yükselmesinin bir de sanayi unsuru var. Almanya’da bazı sanayi şirketleri EEG Umlage ödemesinden muaflar. Ve bu durumdaki şirketlere her yıl yenileri ekleniyor. Yenilenebilir enerji vergisinden muaf şirketlerin yükü ise son perakende kullanıcıların omzuna yükleniyor. Bu da söz konusu verginin giderek artacağının bir diğer göstergesi.

Önceki ve Sonraki Haberler