1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bugün itibariyle tükettiklerimiz Dünya dengesini bozacak

Bugün itibariyle tükettiklerimiz Dünya dengesini bozacak

Enerji Günlüğü - İnsanların, Dünya'nın doğal dengesini bozmadan bir yıl içinde üretebileceği kaynakların tüketimi bugün itibariyle sona erdi.İnsanların,...

Bugün itibariyle tükettiklerimiz Dünya dengesini bozacak

Enerji Günlüğü - İnsanların, Dünya'nın doğal dengesini bozmadan bir yıl içinde üretebileceği kaynakların tüketimi bugün itibariyle sona erdi.

İnsanların, dünyamızın doğal dengesini bozmadan bir yıl içinde üretebileceği kaynakları tükettiği günü gösteren Limit Aşım Günü 8 Ağustos oldu. Limit Aşım Günü bir önceki yıl 13 Ağustos’u, 2000 yılında Eylül ayını işaret ediyordu.

Limit Aşım Gününün her geçen yıl daha da geriye çekilmesinin nedeni bir yıl öncesine göre okyanusların ve ormanların emebileceğinden daha fazla seragazı emisyonu üretmemiz, balık stokları ve ormanları kendilerini yenileyebileceklerinden daha hızlı bir şekilde tüketmemiz.

TÜKETİMİ KARŞILAMAK İÇİN 1.6 DÜNYA GEREKİYOR

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network–GFN) adlı uluslararası araştırma kuruluşunun sağladığı veriler dünyadaki tüketimin karşılanması için artık 1,6 dünyaya gereksinim olduğunu gösteriyor. 

KARBON AYAK İZİMİZ 2050'DE SIFIR OLMALI

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem’in ifadesiyle, “Dünyayı bir elma ağacı kabul edersek, şu anda yaptığımız o ağacın bize verdiği elmaları yemekten öte ağacı kesmeye başlamak”. Kalem, limit aşımına en hızlı katkıyı artan karbon emisyonlarının yaptığına dikkat çekerek, Paris Anlaşması’nın işaret ettiği yolda ilerleyip, karbon ayak izimizi 2050’de sıfıra yakın bir seviyeye getirmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

 

TEKNOLOJİ BİR FIRSAT SUNUYOR

Küresel Ayak İzi Ağı Başkanı Dr. Mathis Wackernagel, tüm bu olumsuz tabloya rağmen, günümüzün teknolojik olanaklarının ve bu olanakların olası kayıplar karşısında sağladığı finansal getirilerin bizim için iyi haber sayılabileceğini düşünüyor. Wackernagel, “Bu fırsat yenilenebilir enerji gibi gelişen sektörleri canlandırırken, iklim değişikliğiyle birlikte anılan yetersiz altyapıyla ilgili risk ve maliyetleri de azaltacak. Hâlâ ihtiyaç duyduğumuz tek kaynak ise politik irade” diyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler