1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kırklareli Babaeski'ye biyogaz santrali

Kırklareli Babaeski'ye biyogaz santrali

Enerji Günlüğü - Kırklareli’nin Babaeski ilçesi Kumrular Köyü Koca Göl Mevkii’nde 4.3 MW’lik elektrik santralini de içeren biyokütle enerji...

Kırklareli Babaeski'ye biyogaz santrali

Enerji Günlüğü - Kırklareli’nin Babaeski ilçesi Kumrular Köyü Koca Göl Mevkii’nde 4.3 MW’lik elektrik santralini de içeren biyokütle enerji tesisi kurulacak. 

Seleda Biyogaz Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Kırklareli’nin Babaeski İlçesi Kumrular Köyü Koca Göl mevkii’ndeki 138.7 bin metrekarelik tarla vasfındaki araziye, yenilenebilir kaynaklara dayalı bir enerji santrali kuracak. Projeye göre Selena Biyogaz Enerji AŞ, kendi mülkiyetindeki söz konusu arazide kuracağı tesislerde, hayvansal atıklardan ve taze bitkilerden biyogaz, bu biyogazdan elektrik ve gübre üretecek. 

YILDA 34.2 BİN MWH ELEKTRİK

Proje kapsamında yılda brüt 34 bin 144 MWh elektrik enerjisi üretimi, yıllık brüt 35 bin 392 MWh karşılığı ısı (sıcak su + buhar) üretimi, yılda 2 bin 810 ton/yıl paketlenmiş katı gübre üretimi ve 20 bin 148 ton/yıl arıtılmış sıvı fermente ürün deşarjı yapılması planlanıyor. 

BABAESKİ’YE 14 KM MESAFEDE

Babaeski ilçe merkezine yaklaşık 14 kilometre mesafede tesis edilecek projenin kurulu gücü 4,268 MW elektrik, ısı üretimi 4,424 MWt/sa olarak öngörülüyor. Ayrıca planlanan faaliyet için EPDK Lisans süreci için ilgili kamu kurumlarından kurum görüşleri alınmış durumda. 

ÇİFTÇİLERDEN BİTKİSEL ATIK ALINACAK

Bölgede faaliyet gösteren çiftçilerden tesislerde işlenmek üzere taze bitkisel girdi alınacak. Bunların arasında şeker pancarı atıkları ile mısır ve arpa samanları da yer alacak. Sera ve hal atıkları da düşünülüyor. Tesisler için toplamda 29 bin 690,4 metrekarelik bir inşaat çalışması yapılacak. 

TAVUK VE İNEK DIŞKISI 

Ayrıca bölgede yer alan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftliklerden sağmal inek dışkısı ve yine bölgede faaliyet gösteren tavuk çiftliklerinden tavuk dışkısı temin edilecek. Tesiste 80 ton/gün sağmal inek dışkısı ve 10 ton/gün tavuk dışkısı işlenecek. 

SIVI VE KATI GÜBRE ÇIKARACAK

Atık ve dışkılardan elde edilecek biyogaz Kojenerasyon Ünitesinde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülecek. Anaerobik fermantasyon sırasında oluşacak çamur seperatörler vasıtasıyla ayrılarak sıvı ve katı gübre elde edilecek. 

40 MİLYON TL YATIRIM

Seleda Biyogaz Tesisleri, 40 milyon TL’nin üzerinde bir harcamayla hayata geçirilecek. Ekim ayı başlarıda temeli atılması beklenen projenin, Haziran ayında üretime geçirilmesi hedefleniyor. Üretim için Mayıs 2017’de gübre ve bitkisel atık tedarik edilmeye başlanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler