1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Atık yönetimine çevre düzenlemesi

Atık yönetimine çevre düzenlemesi

Enerji Günlüğü - Atık faaliyetleri kapsamında çevreyi kirletici etkisi olan ve bu etkisi yüksek olan işletmelerin kapsamı genişletilerek istenecek belgeler...

Atık yönetimine çevre düzenlemesi

Enerji Günlüğü - Atık faaliyetleri kapsamında çevreyi kirletici etkisi olan ve bu etkisi yüksek olan işletmelerin kapsamı genişletilerek istenecek belgeler yeniden düzenlendi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikler ile atık faaliyetleri kapsamında çevreyi kirletici etkisi yüksek işletmeler ve çevreye kirletici etkisi olan işletmelerin kapsamı genişletilerek istenecek geçici faaliyet belgeleri ve Çevre izin veya çevre izin ve lisans sürecinin tamamlanması aşamasında sunulması gereken bilgi ve belgeler yeniden düzenlendi. 

Yapılan değişiklik ile PCB arındırma tesisleri, biyobozunu atık işletme tesisleri (mekanik ayırma, biyokurutma, biyometanizasyon, kompost), Maden atığı bertaraf tesisleri (depolama, derine enjeksiyon, alıcı ortamda bertaraf) çevreyi kirletici etkisi yüksek işletmeler arasına alındı. 

Yine, bitkisel atık yağ depolama tesisleri, atık akümülatör ara depolama tesisleri ve ömrünü tamamlamış lastik ara depolama tesisleri çevreye kirletici etkisi olan işletmeler kapsamına alındı. 

ATIK FAALİYETLERİ İÇİN İSTENEN BELGELER ARTTIRILDI

Geçici faaliyet belgesi için istenilen başvuru belgelerinde atık işlemleri için bazı eklemeler yapıldı. Bu kapsamda istenilen Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi yerine artık Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi istenecek. 

Bertaraf kapsamında Atık Yakma ve Birlikte Yakma işlemlerinde işletme planı ve deneme yakması planı belgeleri; İleri Termal İşlem Tesisleri(Piroliz, Gazlaştırma) işlemlerinde deneme yakması planı belgesi de istenecek. 

Ara depolamada atık ara depolama tesisleri için de Teminat Mektubu aranacak. 

Gemi geri dönüşüm ön işlemlerinde onaylı vaziyet Planı ve Geri söküm belgesi istenecek. ÖTA Geçici Depolama ve Atık Kabul Tesisi için sigorta poliçesi istenecek. 

MADEN ATIĞI BERTARAFI BELGELERİ DÜZENLENDİ

Yönetmelikte maden atığı bertarafı için ayrı bir düzenlemeye gidildi. Böylece maden atığı depolamasında İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı, Maden Atığı Depolama Onay Belgesi, Mali Teminat ve Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Sigortası Poliçesi belgeleri; Derine enjeksiyonda Maden Atığı Derine Enjeksiyon Onay Belgesi ve Mali Teminat; Alıcı Ortamda Bertaraf için Değerlendirme Komisyonu Nihai Kararı ve Mali Teminat istenecek.

Yine, daha önce düzenlenmemiş olan bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri, atık akümülatör ara depolama tesisleri ve ömrünü tamamlamış lastik ara depolama tesisleri için de istenilen belgeler düzenlendi. 

ÇEVRE İZİN SÜRECİNDE İSTENECEK BELGELER

Çevre izin veya çevre izin ve lisans sürecinin tamamlanması aşamasında sunulması gereken bilgi ve belgelerde de bir takım değişiklikler yapıldı. 

Buna göre, atık yağ ve bitkisel atık yağ geri kazanımında Enerji Piyasaları Düzenlem Kurumu'ndan alınan biyodizel işleme lisansı ya da uygunluk yazısı aranacak. İleri Termal İşlem Tesisleri(Piroliz, Gazlaştırma) için Onaylı Deneme Yakması Planı istenecek. 

Maden atığı bertarafında depolama, derine enjeksiyon, alıcı ortamda bertaraf için izleme raporları gerekecek. bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri, atık akümülatör ara depolama tesisleri ve ömrünü tamamlamış lastik ara depolama tesisleri, biyobozunu atık işletme tesisleri (mekanik ayırma, biyokurutma, biyometanizasyon, kompost) için de Teknik Uygunluk Raporu istenecek. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler