1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TETAŞ'ın çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi

TETAŞ'ın çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi

Enerji Günlüğü –  Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi. Türkiye Elektrik Ticaret ve...

TETAŞ'ın çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi

Enerji Günlüğü –  Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’nin çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi. 

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. Ana Statüsü bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bu statü, TETAŞ'ın hukuki statü, amaç ve faaliyet konuları, organları, teşkilat yapısı, bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri, mali hükümleri ve ilgili diğer hususları kapsıyor. 

HUKUKİ STATÜ

TETAŞ, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü. TETAŞ’ın sermayesi 179.000.000 TL (Yüzyetmişdokuz Milyon Türk Lirası) ve tamamı devlete ait.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olan TETAŞ, Elektrik Piyasası Kanunu, 233 ve 399 sayılı KHK ile bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine ve TETAŞ Sayıştay denetimine tabi.

TETAŞ’ın Ankara’da olan merkezi ve sermayesi, Yüksek Planlama Kurulu kararı ile değiştirilir. 

FAALİYET KONULARI

TETAŞ’ın doğrudan doğruya, merkez birimleri ve oluşturulabilecek taşra birimleri marifetiyle yerine getireceği faaliyet konuları genel olarak şöyle düzenlendi:

TETAŞ’ın faaliyet konuları mevcut sözleşmeler kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalamak, imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütmek ve hükümetler arası anlaşmalar kapsamında elektrik enerjisi ithalat veya ihracat anlaşmaları imzalamak. Elektrik enerjisi ve kapasitesi alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapmak ve yürütmek, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunmak.

Toptan Satış Tarifesini hazırlamak ve onaylanmış tarifeyi uygulamak. Görevli tedarik şirketlerine tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketiciler için toptan satış tarifesinden elektrik enerjisi satmak. Tarifesi düzenlemeye tabi olmayan tüketiciler için görevli tedarik şirketlerine elektrik enerjisi satışına ilişkin fiyat, hüküm ve şartları taraflarla serbestçe belirlemek.

Dağıtım şirketlerinin, genel aydınlatma ile teknik ve teknik olmayan kayıplarından dolayı enerji ihtiyaçlarını temin etmek. TETAŞ’ın alım yükümlülüklerini tam olarak karşılayabilmesi ve bu yükümlülüklerden kaynaklanan herhangi bir mali yükün ortaya çıkmamasını teminen, her türlü önlemin alınması için Bakanlık ve Kuruma bildirimde bulunmak.

Hükümetler arası anlaşmalar çerçevesinde verilen görevleri yapmak. 

BAĞLI ORTAKLIKLARA UYGULANACAK HÜKÜMLER

Bağlı ortaklıkların kuruluşu, Yönetim Kurulunun teşkili, Yönetim Kurulu Üyesi, denetçi, Genel Müdür ve genel müdür yardımcılarının atanması veya seçilmesi ve bunların nitelik ve şartları Yönetim Kurulunun ibrası ve diğer konularda 233 ve 399 sayılı KHK ile Bağlı Ortaklık Ana Sözleşmesi ve bunlarda hüküm bulunmayan konularda TTK hükümleri uygulanacak. 

Özel kesim; bağlı ortaklıktaki hisse oranı % 20 ile % 40 arasında ise Yönetim Kurulunda bir üye, % 40 ve daha fazla ise iki üye bulundurma hakkına sahip olacak. TETAŞ’ı temsilen bağlı ortaklıklara atanacak yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerinin en az biri TETAŞ çalışanları arasından seçilecek.

Bağlı ortaklık genel müdürü hariç TETAŞ’ın payını temsil etmek üzere atanmış olan bütün yönetim kurulu üyeleri ile denetçiler başka bir bağlı ortaklık veya iştirakte yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyesi olamayacaklar.

Bağlı ortaklık, TETAŞ Yönetim Kurulu tarafından tespit edilen yatırım, planlama ve pazarlama ana hedeflerine göre hareket edecek. 

İŞTİRAKLER

TETAŞ’a ve Bağlı Ortaklıklara ait iştiraklerin Yönetim Kurullarında, TETAŞ’ı ve Bağlı Ortaklıkları temsilen her % 15 hisse için TETAŞ’ta görevli en az bir üye bulundurulacak. 

TETAŞ’ın veya bağlı ortaklığın herhangi bir iştirakinde hisse oranı % 20 ve daha az ise en az bir, % 20’den fazla ise en az iki denetçi bulunacak. 

TETAŞ, gerekli izinleri almak kaydı ile yurt içinde ve yurt dışında bu Ana Statüde tanımlı olan faaliyetleri ile ilgili şirket kurabilecek veya şirketlere iştirak edebilecek.

PROGRAM VE BÜTÇELER

TETAŞ, yatırım ve işletme faaliyetlerini plan, program ve bütçelere dayalı olarak yürütmek, bağlı ortaklıkların da aynı esaslara uymasını sağlamakla yükümlü olacak. 

TETAŞ; yapması gereken yatırımlara ait mali, ekonomik ve teknik çalışmaları; Kalkınma Planı, Stratejik Plan ve bu kapsamdaki diğer plan ve programlara göre yaparak, projelerini hazırlayacak ve bağlı ortaklıklarının aynı esaslar çerçevesinde hazırladıkları projeleri de ekleyerek, süresi içinde ilgili kuruluşlara gönderecek.

TETAŞ İLE TEİAŞ, TEDAŞ VE EÜAŞ İLİŞKİSİ

TETAŞ ile TEİAŞ, TEDAŞ ve EÜAŞ’ın birbirlerine uygulayacakları mal ve hizmet tarifeleriyle bunların değişim esasları taraflar arasında yapılacak sözleşmelerle belirlenecek. 

TETAŞ ile TEİAŞ, TEDAŞ ve EÜAŞ arasındaki mali, idari ve teknik konulardaki ilişkileri, kendi aralarında ve/veya Bakanlık koordinatörlüğünde düzenleyecekleri protokol esasları dahilinde yürütülecek. 

 Bu Ana Statünün yürürlüğe girdiği tarih itibari ile 29/6/2001 tarihli ve 24447 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi Ana Statüsü yürürlükten kaldırıldı.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler