1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Çayırhan-B Termik Santrali kapasite düşürdü

Çayırhan-B Termik Santrali kapasite düşürdü

Enerji Günlüğü –  EÜAŞ tarafından Ankara'da yapılması planlanan Çayırhan-B Termik Santrali'nin kapasitesi düşürüldü.Elektrik Üretim A.Ş....

Çayırhan-B Termik Santrali kapasite düşürdü

Enerji Günlüğü –  EÜAŞ tarafından Ankara'da yapılması planlanan Çayırhan-B Termik Santrali'nin kapasitesi düşürüldü.

Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Ankara İli, Beypazarı ve Nallıhan İlçesi, Uluköy Mevkiinde gerçekleştirilmesi planlanan “Çayırhan B Termik Santrali, Lavvar Tesisi, Kırma Eleme Tesisi ve Düzenli Atık Depolama Alanı projesinde, kömür alınması planlanan ocak alanlarında yeterli miktarda kömürün olmamasından dolayı kapasite 800 MW'dan 720 MW'a düşürüldü. 

2.175.600.000 TL maliyetli proje kapsamında santralde yakılması planlanan kömür ihtiyacı proje alanının çevresindeki ÇED izinli ocaklardan temin edilecek. Termik Santralde ana yakıt olarak yılda 3.850.000 ton yerli kömür (linyit) kullanılacak. 

Proje kapsamında kömür zenginleştirme amacıyla kurulacak olan Lavvar Tesisi ile kömürün kalorifik değeri 2500 kcal/kg’ ye çıkarılması planlanıyor.

Projenin revizyonu ile tesiste yılda 6500 saat çalışılarak 4.212.000.000 kW net elektrik üretilecek. Santralde üretilecek elektrik; 380 kV’luk enerji iletim hattına beslenecek ve iletim ve dağıtım şebekeleri aracılığıyla kullanıma arz edilecek.

Projede bir adet 3.850.000 ton/yıl kömür işleme kapasiteli lavvar tesisi, yine yanma sonucu oluşacak olan uçucu kül, taban külü/cüruf ve baca gazı arıtma sistemi atığının depolanması için bir adet düzenli atık depolama alanı inşa edilmesi ve işletilmesi de planlanıyor. 

Termik Santralde yakıt olarak kullanılacak kömürün kimyasal bileşiminden dolayı kazanda yanma sırasında açığa çıkan SO2 gazları kireç taşı (CaCO3) püskürtülmek suretiyle tutulacak ve SO2; CaSO4 olarak çökerek alçı taşını oluşturacak. Santralda yılda 380.000 ton kireç taşı kullanılacak.

Çayırhan-B Termik Santrali projesi ile ilgili İDK Toplantısı 30 Eylül'de yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler