1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SFA Elektromekanik’ten trafo kabini üretim tesisi

SFA Elektromekanik’ten trafo kabini üretim tesisi

Enerji Günlüğü - SFA Elektromekanik Elektrik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Ankara Sincan’da Alçak Yüksek Gerilim Gaz ve Hava Yalıtımlı Anahtarlama Kabinleri...

SFA Elektromekanik’ten trafo kabini üretim tesisi

Enerji Günlüğü - SFA Elektromekanik Elektrik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Ankara Sincan’da Alçak Yüksek Gerilim Gaz ve Hava Yalıtımlı Anahtarlama Kabinleri Tasarımı ve üretimi yapacak. 

SFA Elektromekanik Elektrik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Ankara’nın Sincan İlçesi’ndeki 1.Organize Sanayi Bölgesi Oğuz Caddesi, No:52 adresinde 100634 ada 15 nolu parsel üzerinde Alçak Yüksek Gerilim Gaz ve Hava Yalıtımlı Anahtarlama Kabinleri Tasarımı, Üretimi ve Satışı faaliyeti yürütmeyi planlıyor. Tesis alanı, tapu sahibi Diktaş Soğutma ve Metal İmalat Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nden bu amaçla kiralanmış durumda.

Kurulacak tesislerde SF6 gazlı yalıtım hücreler, hava yalıtımlı hücreler, SF6 gazlı yük ayırıcılar, vakum kesiciler, yüksek gerilim kablo başlıkları, SF6 gazlı kesiciler, AG pano, saç köşk imalatı gerçekleştirilecek. Tesise hazır olarak getirilen iletken, yarı iletken ve yalıtkan polyamid (elastomer esaslı) kauçuk, paslanmaz ve galvanizli sac, bakır, epoksi tüp, elektrik-elektronik parçalar, muhtelif çelik aleminyum malzemeler, CNC tezgahları, kablo başlığı vakum enjeksiyon makinası, vakum ünitesi, pres, tig-inverter kaynak, klavuz açma makinası, bakır işleme makinası, osiloskop, test ve ölçüm makinaları, SF6 gazlı yalıtım hücreler, hava yalıtımlı hücreler, SF6 gazlı yük ayırıcılar, vakum kesiciler, yüksek gerilim kablo başlıkları, SF6 gazlı kesicililer, AG pano, Sac köşk, (Dış kargas, saç malzeme hazır boyalı yalıtımlı temin edilecek) imalatı yapılacak. Tesiste kimyasal yüzey temizleme yapılmayacak ve elastomer esaslı kauçuk malzeme hammadde olarak dışarıdan temin edilecek, vulkanizasyon işlemi yapılmayacak. ETC Çevre Danışmanlık, kendisinden görüş istenmesi üzerine, söz konusu faaliyetin Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Çevresel Etki Değerlendirmesi uygulanacak projeler EK-I ve seçme eleme kriterleri uygulanacak projeler listesi EK-II listesinde yer almadığını, bu nedenle ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. 

Tesis bünyesine hammadde olarak gelen metal parçalar öncelikle yağ alma ve durulama prosesine girecek. Ardından üretilecek olan ürünün niteliğine ve hazırlanan üretim planına göre yüzey temizleme işlemi (kimyasal Aşındırma) yada Demir-Fosfat kaplama işlemi (70-90 C0) uygulanacak. Ardından tekrar yağ alma ve durulama işleminden geçtikten sonra parçalar elektrostatik toz boya prosesine sokulacak. Akış elektrostatik toz boyama işleminden parçaların (180-200 C0 ) fırınlanma işlemi ile son bulacak. Sistem otomatik olarak ilerlemektedir. Metal parçalar askı yöntemi ile konveyöre yüklenecek. Konveyör parçaları ilgili ünitelere ileterek prosesi tamamlayacak. Prosesin tamamlanmasının ardından parçalar montaj ünitesine taşınacak. 

Tesiste yüzey temizleme, kaplama ve boya işlemi dışında kablo başlığı üretim hattı ve hücre montajı hattı bulunuyor. Kablo başlığı üretiminde hammadde olarak yarı iletken ve yalıtkan Polyamid EPDM (Etilen Propilen Dien Monomer) kauçuk kullanılacak. Şerit halinde tesise getirilen kauçuk, elektrik enerjisi ile çalışan enjeksiyon makinesine beslenerek ve 65 dereceye kadar ısıtılacak. Isıtılan kauçuk 165 derecedeki kalıplara enjekte edilecek ve kablo başlığı üretimi gerçekleştirilmiş olacak. Tesiste kauçuk hammadde olarak alınmakta vulkanizasyon işlemi yapılmıyor. Tüm üretim hatlarından gelen parçalar montaj ünitesinde toplanarak birleştirme işlemi yapılacak. Projenin etkin ömrü 50 yıl olarak hesaplanıyor. 50. Yılın sonunda makine ekipman revize edilerek veya yenilenerek üretime devam edilecek. 

Toplam maliyeti 275 bin TL olarak hesaplanan tesislerde bu tutarın 40 bin TL’si işçilik ve diğer giderler (Proje Ve Danışmanlık Giderleri) kalemine, 40 bin TL’si kaplama, yüzey aşındırma, durulama ve yağ alma tanklarına, 80 bin TL4si elektrostatik toz boyama ünitesine, 10 bin TL’si diğer makine ekipman giderlerine harcanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler