1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Çin’den batıya nükleer teknoloji ihracı!

Çin’den batıya nükleer teknoloji ihracı!

Enerji Günlüğü - Çin, İngiltere ve Fransa dün Londra'da Hinkley Point nükleer santrali projesine ilişkin son yatırım anlaşmasını imzaladı. Anlaşma...

Çin’den batıya nükleer teknoloji ihracı!

Enerji Günlüğü - Çin, İngiltere ve Fransa dün Londra'da Hinkley Point nükleer santrali projesine ilişkin son yatırım anlaşmasını imzaladı. Anlaşma Çin’in batıya nükleer teknoloji ihracı olarak değerlendiriliyor. 

Çinliler’in batılı ülkelerle nükleer enerji alanındaki işbirliği çabaları yeni bir aşamaya geldi. Çin, Fransa ve İngiltere arasında Hinkley Point Nükleer Santrali projesine ilişkin son adımlar dün Londra’da atıldı. Konuya ilişkin imzalalanan son anlaşma, Çin-İngiltere ilişkilerinin amiral gemisi kabul edilen Hinkley Projesi’nin resmen başlatıldığı anlamına geliyor. Anlaşmanın bir diğer önemli sonucu ise Çin'in yeni nükleerden elektrik üretme teknolojisini batılı ülkeler ihraç etmesi. 

Çin Genel Nükleer Enerji Şirketi (CGN) Yönetim Kurulu Başkanı He Yu, anlaşmayı CGN'nin uluslararası nükleer enerji devleriyle aynı platformda rekabet gücüne sahip olduğunun göstergesi olarak nitelendirdi. He Yu’ya göre CGN'nin İngiltere'de yatırım yapması, Çin Fransa ve İngiltere’nin karşılıklı yarara ve ortak kazanca dayalı işbirliğinin sonucu. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, göreve geldikten birkaç hafta sonra Hinkley Point nükleer santrali projesinin yeniden gözden geçirilmesine karar vermişti. İngiltere hükümeti 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, projenin son olarak onaylandığını açıklamıştı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler