1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Birol: Petrol yatırımları ciddi şekilde düşecek

Birol: Petrol yatırımları ciddi şekilde düşecek

Enerji Günlüğü - IEA İcra Direktörü Fatih Birol, 2017'ye kadar petrol alanında yapılacak yatırımların ciddi şekilde düşeceğini ve yakında petrol...

Birol: Petrol yatırımları ciddi şekilde düşecek

Enerji Günlüğü - IEA İcra Direktörü Fatih Birol, 2017'ye kadar petrol alanında yapılacak yatırımların ciddi şekilde düşeceğini ve yakında petrol fiyatlarının artacağını düşündüklerini belirtti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, IEA Türkiye Raporu'nun tanıtımı programında yaptığı değerlendirmede, "2017'ye kadar petrol alanında yapılacak yatırımların ciddi şekilde düşeceğini düşünüyoruz" dedi. IEA Türkiye Raporu'nun üç önemli mesaj içerdiğini ifade eden Birol şunları söyledi:  

"İlk mesaj, 2015 yılında global enerji yatırımlarının yüzde 8 düşmesidir. Bu, çok ciddi bir düşüştü. Bu da ABD'deki petrol ve doğalgaz yatırımlarının azalmasından kaynaklanmaktadır. Yani ilk defa bu düşüşü görüyoruz. İkinci olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin payının tüm dünyada yapılan enerji yatırımları içindeki oranının artmasıdır. Üçüncü olarak 2017'ye kadar petrol alanında yapılacak yatırımların ciddi şekilde düşeceğini düşünüyoruz. Rakamlara bakıldığında, petrole yatırımın hiçbir zaman 3 sene art arda düştüğünü görmemiştik. Bu, kendi başına petrol piyasası için önemli bir mesajdır. Yakın zamanda petrol fiyatlarının da yükseleceğini tahmin ediyoruz." 

Doğalgaz piyasasının da çok ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini kaydeden Birol, önümüzdeki beş yıl içinde LNG'de ABD ve Avustralya kaynaklı ciddi bir artışın olacağını belirtti. Türkiye'nin de dikkatle buna eğilmesi ve bundan nasıl faydalanacağını incelemesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye'de enerji talebinin arttığını dile getiren Birol, ülkenin her yıl 20 milyar dolar civarında yatırıma ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler