1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: TR’ye yatırım yapan pişman olmayacak

Erdoğan: TR’ye yatırım yapan pişman olmayacak

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek “Türkiye’ye...

Erdoğan: TR’ye yatırım yapan pişman olmayacak

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek “Türkiye’ye yatırım yapan pişman olmamıştır, bundan sonra da pişman olmayacaktır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Barış için paylaşalım” (Share for Peace) mesajını tüm dünyaya ulaştırmak istediklerini belirterek “Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz bu platformlarda Afrika’da enerjiye erişim konusu ayrıntılı şekilde ele alınacak” dedi.

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinin Batılı ülkelerden daha farklı olduğunun altını çizen Erdoğan şunları söyledi: 

“Ülkemizin geçmişinde sömürgecilik yoktur.  Afrikadaki çalışmalarımızı Afrika’nın imkanlarını Afrikalılarla değerlendirmeye çalışıyoruz. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, yatırımdan, beslenmeden, ısınmadan bahsedebilmemiz mümkün değil. Bugün 1.1 milyar insan elektrikten mahrum. Bunların 650 milyonu sahra altı Afrikasında yaşıyor. Bölgedeki bu aciliyet nedeniyle çalışmalarımızı bu bölgede yoğunlaştırdık.” 

ENERJİ SEPETİNİ ZENGİNLEŞTİRMEK

Erdoğan, enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’nin son ondört yıldır da dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme gösterdiğini kaydetti. “Biz enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerji sepetimizi çeşitlendirmek için uğraşıyoruz” diyen Erdoğan şöyle devam etti: 

“Mavi Akım, İran ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projeleri Türkiye’nin konumunu küresel ölçekte kanıtlamıştır. Azerbaycan ile birlikte geliştirdiğimiz TANAP projesini inşa ediyoruz. Azeri gazı Türkiye ile birlikte Avrupa’ya ulaşmış olacak. Türkmen gazının da bunun bir parçası olmasına çalışıyoruz. Türk Akımı’nın ikinci aşaması Avrupa Birliği piyasalarındaki gelişmelere bağlı gelişecek. Ülkemizin doğalgaz ticaret merkezi olması anlamında büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Enerji dediğimiz zaman üç boyutu var. Tedarik, taşıma ve tüketim. Tedarikçi bir ülke değiliz. Biz tüketici ve taşıyıcı bir ülkeyiz. Bu iki özelliğimizi teknoloji ile bir araya getirerek, altıncı doğalgaz projesini birlikte hayata geçiriyoruz.”  

ÜÇÜNCÜ NÜKLEERE İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye’nin nükleer enerji konusuna da büyük önem verdiğini anlatan Recep Tayyip Erdoğan, “2011 yılında Rusya ile bir anlaşma (Akkuyu Nükleer Santrali Projesi) imzaladık. Sinop’ta da bir anlaşma imzaladık. Şimdi de üçüncü bir nükleer santral için arayış içindeyiz, buna ihtiyacımız var” dedi. 

TR’YE YATIRIM YAPAN PİŞMAN OLMAZ

Türkiye’nin yenilenebilir enerji açısından zengin kaynaklara sahip olduğunun altını çizen Erdoğan, “Enerjinin tüm alanında yatırım fırsatları mevcuttur. Türkiye’ye yatırım yapan bugüne kadar asla pişman olmamıştır, bundan sonra da pişman olmayacaktır” ifadesini kullandı. 

DÜŞEN PETROL FİYATINA DİKKAT

Düşen petrol fiyatlarının, bu alandaki üretim yatırımlarını düşürme ihtimali üzerinde önemle durulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan “Bunu önlemek için daha yakın bir koordinasyon ve işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Özellikle özel sektör ile kamunun yakın işbirliği önemlidir. Tüm bu proje ve yatırımların sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

SADECE KAYNAK ZENGİNLİĞİ YETMEZ

Zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip olmanın ülkeler için tek başına yeterli olmadığının yaşanan olaylarla görüldüğünü kaydeden Erdoğan “Bugün Venezuela Devlet Başkanıyla (Nicolas Maduro) bu konuyu etraflıca konuştuk. Kendileriyle neler yapabileceğimizi etraflıca inceleyeceğiz. Ortadoğu bu konuda çok çarpıcıdır. Suriye için gelin el birliği yapalım. Hep birlikte gayret sarfedelim” ifadelerini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 
 
Önceki ve Sonraki Haberler