1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail gazı için görüşmeler yapıldı

İsrail gazı için görüşmeler yapıldı

Enerji Günlüğü - İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz ihracatı ve Filistin'e elektrik sağlanması konuları ele alındı.23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılmak...

İsrail gazı için görüşmeler yapıldı

Enerji Günlüğü - İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz ihracatı ve Filistin'e elektrik sağlanması konuları ele alındı.

23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılmak için İstanbul'a gelen, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Yuval Steinitz, basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye geldiği için memnun olduğunu belirterek, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için çaba harcayanlardan biri olduğunu ifade etti.

Steinitz, İsrail'den Avrupa'ya gönderilmek üzere Türkiye'nin Güneyine doğal gaz boru hattı inşaa etme olasılığını değerlendirdiklerini kaydederek, Ürdün, Mısır ve ayrıca Kıbrıs üzerinden Yunanistan'a da doğalgaz ihracatını değerlendiklerini ama Türkiye seçeneğinin önemli olduğunu ifade etti.

Konu ile ilgili iki devlet arasında acil bir diyalog inşaa etme kararı aldıklarını açıklayan Steinitz, İsrail karasularını önümüzdeki ay yeniden arama çalışmalarına açacaklarını belirtti. 

Türk şirketlerini İsrail enerji sektöründe görmekten oldukça memnuniyet duyduğunu ifade eden Steinitz, ayrıca Gazze ve West Bank'ta bulunan Filistinlilere enerji tedariği için de görüştüklerini ve önümüzdeki süreçte bu görüşmelerin devam edeceğini kaydetti. 

ENERJİ BAKANLIĞINDAN YAZILI AÇIKLAMA 

İkilinin görüşmesinin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama, "Bakan Albayrak ve İsrailli mevkidaşı Steinitz, İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır" ve 'Türkiye ve İsrail, Gazze ve Cenin'de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler