1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Akenerji’den ikinci sanal santral ihalesi

Akenerji’den ikinci sanal santral ihalesi

Enerji Günlüğü - Akenerji, Erzin Doğalgaz Çevrim Santrali’nde 2017 ilk çeyreği için Sepaş Enerji’ye 20 MW’lik, üçüncü çeyreği için Vitus Enerji’ye...

Akenerji’den ikinci sanal santral ihalesi

Enerji Günlüğü - Akenerji, Erzin Doğalgaz Çevrim Santrali’nde 2017 ilk çeyreği için Sepaş Enerji’ye 20 MW’lik, üçüncü çeyreği için Vitus Enerji’ye 40 MW’lik kapasite devretti. 

Türkiye’nin önde gelen elektrik oyuncularından Akenerji, Erzin Gaz Çevrim Santrali’nden kapasite tahsisi için başlattığı sanal santral ihalelerine devam ediyor. 

ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINDI

20 Ekim Perşembe günü düzenleyen ihalede Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali’nin kapasitesi bir kez daha paydaşların kullanımına açıldı. 2017’nin birinci ve üçüncü çeyreğinin teklife açıldığı ihale ilkinden farklı olarak bu sefer elektronik ortamda yapıldı. 

BİRİ GRUP ŞİRKETİ İKİ OYUNCU ALDI 

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman konuya ilişkin bilgi verirken “Düzenlediğimiz ihale sonucunda Sepaş Enerji 2017 birinci çeyrek için 20 MW ve Vitus Enerji 2017 üçüncü çeyrek için 40 MW kapasite kullanım hakkı kazandı” dedi. Sanal Santral ihalesinin kullanıcılar için risksiz bir yatırım olduğunun altını çizen Danışman, sermaye ve finansman ihtiyacı olmadan büyük kombine çevrim santralinin verimine, küçük kapasitede ulaşabilme imkanının sunulduğuna da dikkat çekti. 

YATIRIMI GÖZE ALAMAYANA FIRSAT

Ahmet Ümit Danışman, sanal santral ihalelerini, enerji sektörüne girmek isteyen, ancak yatırım maliyetlerini göze alamayan paydaşlar  için bir fırsat olarak nitelendirirken “İhaleyi bu kez elektronik ortama taşıdık. İlk ihalemizde santralimizin 2016 üçüncü çeyrek için 40 MW’ını, dördüncü çeyrek için 20 MW’ını kullanıma açmıştık” ifadesini kullandı. 

SANAL SANTRAL İHALESİ NEDİR?

Sanal santral ihalesi, alıcıya üreticinin ürettiği elektriği, önceden belirlenen kapasite miktarı kadar ve belirlenmiş birim başı fiyattan satın alma hakkı tanıyor. Akenerji bu yöntemle, paydaşlarına belirlenen dönemler boyunca üretim kapasitesini santral kurulum maliyetleri, arıza, bakım ve krizlerden etkilenmeden kullanım hakkı sunuyor. Bu sayede son teknoloji santralin verimlilik ve esnekliği de kiralanmış oluyor. 

İhale sonucunda kullanım hakkına erişen firma, bir gün öncesinden bildirimde bulunarak, elektriği kullanım imkanına sahip oluyor. Elektronik ortamda düzenlenen ihalede bu kez ürünler finansal olarak paydaşların kullanımına açıldı. Akenerji önümüzdeki süreçte sanal Santral ihalelerini elektronik ortamda sürdürmeyi planlıyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler