1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Karaca: Enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor

Karaca: Enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor

Enerji Günlüğü - İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, günümüzde enerjiyi kontrol edenin dünyaya hükmettiğini söyledi.İTÜ ve Su Vakfı’nın ortaklaşa...

Karaca: Enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor

Enerji Günlüğü - İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, günümüzde enerjiyi kontrol edenin dünyaya hükmettiğini söyledi.

İTÜ ve Su Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu’nda konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca “Günümüzde enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor. Türkiye’nin de enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. İTÜ’de ürettiğimiz know-how ile Türkiye’nin önünü açıyoruz.” dedi.

FİRMALARLA AR-GE YAPILIYOR

Türkiye’de tek tematik teknoparkın İTÜ’de olduğunu ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji hafızasının İTÜ’de oluştuğunu belirten Karaca, "Teknoparkımıza yoğun talep vardı, sadece 22 firmaya yer verebildik. Teknopark, nükleer teknoloji alanında çalışan firmalardan, güneş enerjisi alanında çalışan firmalara kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Enerji enstitümüz ile bu firmalar tamamen AR-GE yapıyor. Örneğin enerji ile ilgili 3 bin dolarlık bir kumandayı 50 dolara imal etmeyi başardık. Devlet destekli bir projeydi, ciddi anlamda bir “know-how” oluştu” dedi.

YENİLENEBİLİR ÜRETİMİ YÜZDE 5'İN ALTINDA

Yenilenebilir enerji alanının iddialı oldukları alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Karaca, “Teknoparkımızda 22 firma fosil yakıtlardan, yenilenebilir enerjiye kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Ürettiğimiz ‘know how’ı kullanarak ciddi yatırımlar yapan firmalarımız var. Elbette yenilenebilir enerjinin bir maliyeti var. Türkiye enerji konusunda her türlü teknolojiye sahip olmalı. Rekabet ettiğimiz ülkeler enerji yatırımları konusunda büyük ivme kazandı ve dünyaya teknoloji satıyorlar. Türkiye’nin de enerji alanında dışa bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. Türkiye’de yüzde 5’in altında yenilenebilir enerji üretimi var. İTÜ’de ürettiğimiz know-how ile Türkiye’nin önünü açıyoruz. Bu alanda istihdamı artırmamız gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler