1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik sayaçlarına “sürekli yaz saati” ayarı

Elektrik sayaçlarına “sürekli yaz saati” ayarı

Enerji Günlüğü - Sürekli yaz saati uygulamasına geçişin elektronik elektrik sayacı kullanan tüketicilerin kafasını karıştırıp zarara uğramasını...

Elektrik sayaçlarına “sürekli yaz saati” ayarı

Enerji Günlüğü - Sürekli yaz saati uygulamasına geçişin elektronik elektrik sayacı kullanan tüketicilerin kafasını karıştırıp zarara uğramasını önlemek amacıyla dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin tarife usul ve esaslarında değişiklik yapıldı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan yapılan açıklamada yaz saati uygulamasının kesintisiz olarak tüm yıl boyunca uygulanmasına geçildiği hatırlatıldı. Elektronik elektrik sayaçlarının ise 30 Ekim 2016 tarihinde daha önceden programlandığı gibi kendisini otomatik olarak bir saat geri alacağına dikkat çekildi. 

Bu durumun üç zamanlı tarife üzerinden elektrik tüketen aboneler açıkından bir karışıklığa yol açabileceğine işaret edilen açıklamada “Sayaç saati ile gerçek saat arasında bulunan bir saatlik fark gündüz, puant ve gece zaman dilimlerinde birer saatlik kaymalara ve üç zamanlı tarife dilimlerine göre tüketimlerini belirleyen bu tüketicilerin yanılmasına sebep olacaktır” denildi. 

USUL VE ESASLARDA DEĞİŞİKLİK 

Açıklamaya göre sürekli yaz saati uygulamasının enerji sektörüne yansımalarını yönetmek amacıyla dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin tarife usul ve esaslarında değişikliğe gidilerek puant, gece ve gündüz saat dilimlerinin hangi sayaç grubu için nasıl uygulanacağı yeniden belirlendi. 

Değişikliğe göre çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için Ekim ayının son pazar günü ile Mart ayının son pazar günü arasında gündüz dönemi 07:00-18:00 saatleri arası, puant dönemi 18:00-23:00 arası, gece dönemi ise 23:00-07:00 arası olarak belirlendi. Mart ayının son pazar günü ile Ekim ayının son pazar günü arasında ise gündüz dönemi 06:00-17:00 arası, puant dönemi 17:00-22:00 arası, gece dönemi ise 22:00-06:00 arası olarak uygulanacak. 

Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için ise tüm yıl boyunca gündüz dönemi 06:00-17:00 saatleri arası, puant dönemi 17:00-22:00 arası, 22:00-06:00 arası olarak uygulanacak. 

ABONELER DUYURULACAK  

Söz konusu düzenleme, yanlış anlama ve uygulamayı önlemek için elektronik sayaç sahibi olan ve üç zamanlı tarife üzerinden elektrik kullanan tüketiciler için sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesi nedeniyle sayaç zamanları güncellenene kadar uygulanmak üzere  yapıldı. Nihai faturalara yansıyacak herhangi bir artış söz konusu olmayacak. Yapılan değişiklik görevli tedarik şirketleri tarafından ilgili tüketicilere SMS, e-posta, fatura üzerindeki açıklamalar ve benzeri yöntemlerle bildirilecek. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler