1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hibrit tesislerde kaynak kullanımına sıkı denetim

Hibrit tesislerde kaynak kullanımına sıkı denetim

Enerji Günlüğü - Hibrit tesislerde Bakanlığın onayladığı kaynak ve yakıt dışında kaynak kullanıldığı tespit edildiğinde YEKDEM kapsamından çıkartılacak...

Hibrit tesislerde kaynak kullanımına sıkı denetim

Enerji Günlüğü - Hibrit tesislerde Bakanlığın onayladığı kaynak ve yakıt dışında kaynak kullanıldığı tespit edildiğinde YEKDEM kapsamından çıkartılacak ve geçmişe dönük olarak faiz işletilerek ceza uygulanacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre, Bakanlığın onayladığı hibrit tesisler elektrik üretim projesinde yer alan kaynak veya yakıt dışında farklı bir enerji kaynağı veya yakıtının kullanıldığının tespit edilmesi halinde, ilgili dağıtım şirketi söz konusu durumu üç işgünü içerisinde Kuruma bildirecek. Kurum tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu kapsama girdiği tespit edilen tüzel kişiler, Kurul Kararıyla içinde bulunulan yıl da dahil olmak üzere, YEKDEM kapsamından çıkartılacak ve geçmişe dönük olarak YEKDEM kapsamında bulunduğu her bir uzlaştırma dönemi için kendilerine ödeme yapılan birim fiyat ile ilgili uzlaştırma dönemi piyasa takas fiyatı ve sistem marjinal fiyatından küçük olan arasındaki fark ve ilgili uzlaştırma dönemi üretim miktarları kullanılarak hesaplanan bedel 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen faiz oranı ile güncellenerek Piyasa İşletmecisi tarafından katılımcıya fatura edilecek ve tahsil edilen bedel takip eden uzlaştırma dönemi YEKDEM gelirine eklenecek. İlgili katılımcının lisans sahibi olması halinde Kanunun 16 ncı maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.

HİBRİT TESİSLER

Elektrik üretiminin aynı üretim prosesinde farklı kaynak veya yakıt kullanılarak gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunun Kurul tarafından uygun bulunduğu, söz konusu zorunluluğun teknik gerekçelerle belgelendirildiği ve bu konuda varsa diğer mevzuatların gerektirdiği izin ve onayların alındığı üretim tesislerinde üretilen elektrik enerjisi miktarının ancak tek sayaç kullanılarak ölçülebildiği durumlarda; bu üretim tesislerinin YEKDEM kapsamındaki başvurularının değerlendirilmesine ilişkin bu Yönetmelikte yer almayan konular hakkındaki usul ve esaslar her bir üretim tesisi için Kurul Kararı ile belirlenecek.

Hibrit tesisin bulunduğu bölgedeki dağıtım şirketi, hibrit tesislerde üretilen elektrik enerjisi içerisindeki güneş enerjisi dışındaki diğer yenilenebilir enerji kaynağına dayalı olan  elektrik enerjisi üretim miktarını belirleyerek, belirleme için belirleme için gerekli bilgi ve belgeleri zamanında ilgili dağıtım şirketine sunacak.

BİYOKÜTLE TANIMI GENİŞLETİLDİ

Yine, biyokütlenin tanımı da genişletilerek, "İthal edilmemek kaydıyla, kentsel atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat artıkları dâhil olmak üzere, tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünler ile atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynakları ve sanayi atık çamurları ile arıtma çamurları" olarak değiştirildi.

YEK LİSTESİ İTİRAZ KAPSAMI DARALTILDI

İlgili üretim lisansı sahipleri ilan edilen ön YEK listesindeki başvurular ve/veya bilgilerdeki eksiklikler nedeni ile itirazda bulunamayacaklar. İtirazlar sadece bilgilerin düzeltilmesi amacıyla yapılabilecek. 

YEKDEM katılımcıları üretmiş oldukları enerjinin serbest piyasaya arzını gerçekleştirecekler.

Önceki ve Sonraki Haberler