1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Erdoğan: Türkiye elektrik piyasası Avrupa üçüncüsü olacak

Erdoğan: Türkiye elektrik piyasası Avrupa üçüncüsü olacak

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji kurulu gücünde bu şekilde büyümenin devam etmesi halinde Türkiye'nin elektrik piyasası...

Erdoğan: Türkiye elektrik piyasası Avrupa üçüncüsü olacak

Enerji Günlüğü - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji kurulu gücünde bu şekilde büyümenin devam etmesi halinde Türkiye'nin elektrik piyasası Avrupa'da üçüncü sıraya ulaşacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Enerji Bakanı Albayrak'ın katılımı ile Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip ve tamamı özel sektöre ait çöp, doğalgaz, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal linyit, taş kömürü gibi çok farklı enerji kaynaklarından elektrik üretecek olan 158 enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurulu gücümüz 2 kattan fazla arttı. İnşallah bu şekilde büyümeye devam ettiğimizde Türkiye'nin elektrik piyasası Avrupa'da üçüncü sıraya ulaşacaktır. Enerji sektöründe adımların piyasanın ve tüketicilerin ihtiyacına yönelik dengeli atılması gerekiyor. İyi işleyen bir piyasa oluşturmak mümkündür." dedi. 

Enerjinin, kalkınmanın büyümenin refah artışının lokomotifi olduğunu belirten Erdoğan, yeterli miktarla düşük maliyetle enerji üretilemiyorsa hedeflere ulaşılamayacağını ve bunu  çok çarpıcı örnekleri olduğunu kaydetti. 

BATI ART NİYETLİ

Batı ülkelerinin çevrecilik anlamında yaptıkları eleştirilerin gerçekçi olmadığını ve art niyetli olduğuna değinen Erdoğan, "Ülkemizde ne zaman kömür ve nükleer santral meselesi olsa birileri ayağa kalkar çevrecilik yapar. Peki Batı ülkelerinde neden böyle şeyler yaşanmaz, neden oralarda böyle kampanyalar olmaz. Bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin çevreyi korumanın değil bağcıyı Türkiye'yi dövmenin peşinde. Enerji ithalatımız cari açığın yarısını oluşturuyor. Bizim kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Biraz fazla kullanırsın olur biter. Çünkü biz eğer finansman yönetiminde başarılı olmazsak, cari açığı düşürmezsek ekonomi duman olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim." ifadesini kullandı. 

Dünyaca ünlü çevreci örgüt Greenpeace'ı de eleştiren Erdoğan, "Greenpeace'ciler bizim Karadeniz'e zaten hep bela olmuştur. Elektrik üretirsin önüne dikilirler, söze gelince de aydın diye geçinirler ya karanlıktasın ne aydını. Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. Ülkemin insanı da bu aydınlığı şehir köy her yerde yaşayacak. İçme suyu bulmakta zorlanan ülkeyken onu da başarmalıyız. Sularımızdan içme, kullanma ve enerji elde edilecek suyu oluşturmalıyız. Baraj yapımında atılan adımlar israfımızı ortadan kaldırdı." ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR DÜZENLEMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Erdoğan, yenilenebilir enerji düzenlemesini çok önemli gördüğünü vurgulayarak, nükleer santraller konusunda Mersin Akkuyu ve Sinop ile çok önemli adımlar attıklarını, hidroelektrik konusunda adeta devrim yaptıklarını ve yenilenebilir enerji ihalelerinde  yüzde 80 yerlilik ve 15 yıl Ar-Ge şartı getirdiklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı aynı zamanda Dünyadaki en büyük güneş tarlası olacak Konya Karapınar için önümüzdeki ay ihaleye çıkılacağını ve yatırım bedelinin 1,3 milyar dolar olarak hesaplandığını da hatırlattı. 

Önceki ve Sonraki Haberler